Imprimare
PDF

TRANSPORTUL PUBLIC ACCESIBIL PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI – CONDIȚIE ESENȚIALĂ PENTRU UN IAȘI INCLUZIV


Fundamentul oricărei administrații publice trebuie să fie reprezentat de respectarea drepturilor cetățenești. 
 
Deși acest lucru ar trebui să fie o normalitate pentru buna administrare a unei comunități, constatăm că realitatea dovedește contrariul, iar un exemplu elocvent este cel al dificultăților cu care se confruntă zilnic persoanele cu dizabilități. În acest caz, asistăm la o gravă încălcare a dreptului acestor cetățeni la acces în spațiile publice, în mijloacele de transport, problemă ce limitează drepturi fundamentale, conducând, implicit spre izolare și dificultăți în desfășurarea unei activități sociale.
Totodată, problema accesibilității persoanelor cu dizabilități în spațiile publice înseamnă o formă gravă și continuă de discriminare a acestora, fenomen pentru combaterea căruia orice administrație publică responsabilă trebuie să identifice soluții și să implementeze măsuri concrete.
Printre soluțiile propuse regăsim: crearea unor rampe de acces pentru fiecare mijloc de transport, repoziționarea panourilor de informare astfel încât să fie vizibile persoanelor aflate în scaun cu rotile, amenajarea zonelor de așteptare (bănci/scaune) pentru persoanele cu dizabilități, amenajarea unei benzi speciale în stații pentru nevăzători, modernizarea stațiilor, realizarea unui pavaj tactil de acces spre intrarea în mijlocul de transport.
Costul estimativ de implementare a acestor măsuri este de 150.000 de euro, iar demersul poate fi realizat în termen de 1 an.
Este nevoie de un efort constant din partea municipalității, prin adoptarea unor măsuri concrete și viabile pentru a ajuta persoanele cu dizabilități să se bucure de aceleași drepturi cetățenești de care beneficiază ceilalți. O societate responsabilă, cu valori europene și receptivitate la diversitatea problemelor întâmpinate de cetățeni, dar mai ales o societate empatică și incluzivă, nu poate ignora asemenea proiecte si nici dialogul constat cu societatea civilă, cu ONG-uri specializate în acest domeniu, al drepturilor persoanelor cu dizabilități.