Imprimare
PDF

Simona Halep a lasat tenisul deoparte pentru o misiune mult mai importanta: "Ma bucur mult ca pot sa ajut"


Simona Halep a indemnat ieri lumea sa doneze timp, o secunda, pentru salvarea copiilor nascuti prematur.
8.000 de copii nascuti prematur au fost ajutati de la lansarea campaniei, in urma cu 7 ani, si pana acum.
 
Pentru al patrulea an la rand, Simona Halep este alaturi de campania "Salvati copiii", sprijinita de Dorna, unul dintre sponsorii sportivei. Recent revenita de la Paris, acolo unde sambata s-a incoronat pentru prima data in cariera drept campioana de Mare Slem, ea a participat ieri la evenimentul organizat in numele acestei cauze. Si a ales sa nu vorbeasca deloc despre sport, ci doar despre ideea campaniei, care are acum sloganul "un job de o secunda".
 
400 de echipamente pentru sectii de neonatologie au fost donate spitalelor de la lansarea campaniei si pana acum.
 
IN BRATELE SIMONEI
Incepand din 2012, organizatia "Salvati copiii" a inceput sa stranga fonduri pentru dotarea cu aparatura performanta a sectiilor de neonatologie de la diverse spitale din tara. Pentru a se putea oferi ajutorul necesar bebelusilor nascuti prematur.
 
1.400 de copii cu varste de pana la un an mor anual in Romania din cauza dotarii insuficiente
 
Din 2015, Simona Halep s-a alaturat acestei idei, devenind imaginea ei. "M-a emotionat mereu aceasta campanie si ma bucur mult ca pot sa ajut", a spus ea ieri, in fata unui auditoriu numeros, strans la mezaninul Palatului Universul. In public s-au aflat si doua fetite nascute prematur, Ilinca si Irina, una la 30, cealalta la 31 de saptamani, impreuna cu mamele lor. Ele au avut norocul de a beneficia de sprijin medical la nastere, uman, dar si al tehnologiei, iar acum sunt niste copii dezvoltati normal, zambitori si plini de viata. Ilinca s-a lipit chiar de Simona si a stat in bratele ei aproape tot timpul cat a durat evenimentul.
 
700.000 de € a fost suma totala a donatiilor din 2017 pentru 37 de maternitati din 31 de localitati.
 
"Pentru acesti copii, o secunda inseamna enorm. Pentru noi nu inseamna atat de mult, dar pentru ei este o sansa in plus la viata", a detaliat Halep. "Si pentru mine, pe teren, o secunda conteaza. Poate schimba soarta meciului, este foarte importanta, dar nu se poate compara cu secunda de care acesti copii nascuti prematur au nevoie. Este acea clipa care probabil m-a ajutat sa castig acest Grand Slam mult dorit si mult muncit".
 
POVESTI DE PARINTI
Mamele celor doua fetite nascute prematur, care au acum 5-6 ani, si-au spus povestile. In fraze scurte, cumpanite, pline de emotie personala. Au trecut prin momente pe care nu e de ajuns sa le numim dificile. Au fost mult mai mult decat atat. Prilej pentru liderul WTA de a detalia, inca o data, pentru ca a mai facut-o de nenumarate ori, despre rolul pe care l-au avut si il au parintii ei. "Ei au fost alaturi de mine din prima clipa, de cand am inceput tenisul si sunt poate cel mai puternic stalp de care m-am sprijinit ca sa ajung acolo unde sunt astazi. Asa cum si pentru acesti copii parintii sunt foarte importanti. Bineinteles insa si celelalte persoane din viata mea, prietenii, antrenorii, echipa mea, toti m-au sustinut. Cand intri pe teren, esti emotionat, ai dureri de stomac, dar ei, cu o imbratisare, cu o vorba buna parca imi dau o putere care vine din interior. Si pentru copii, daca ne angajam sa-i sustinem, vor gasi forta interioara sa lupte pentru viata lor".
 
10.000 € e suma minima pentru un incubator, dar poate ajunge pana la 35.000-40.000 de euro.
 
"Capacitatea de ingrijire din Romania este injumatatita fata de necesarul pe toata tara. Pana acum, s-au pierdut multi bani care fusesera alocati, iar asta s-a petrecut prin schimbarea ministrilor. Unul poate sa spuna: "Da, neonatologia e importanta, eliberam banii acestia", dar ministrii de schimba, in ultimii ani au fost sase. Vine altul, cu alta agenda, si pana il convingi...", a explicat Gabriela Alexandrescu, presedinta organizatiei "Salvati copiii". "De la doctori stiu, domnul Craciun, spre exemplu, ca au fost nevoiti sa refuze cazuri, 78 de la inceputul anului". "De fapt, au fost 83, pentru ca nu aveam locuri. Avem un proiect de extindere, e in curs de executie, de la 9 la 15. Este foarte greu sa te sune cineva care nu are capacitatea de a trata asemenea cazuri si sa le spui nu din cauza ca nu ai loc", a precizat medicul.
 
La final, Simona Halep a raspuns intrebarilor legate strict de campanie si a facut fotografii mai ales cu copiii prezenti la eveniment. 
 
"Mereu m-am intrebat ce s-a intamplat cu copiii ale caror cazuri pe care am fost nevoit sa le refuz si sper sa nu mai fiu niciodata in aceasta situatie"