Imprimare
PDF

Gica Hagi vorbeste despre nationala de tineret: "Am gresit si eu, s-a intamplat cu doi ani mai devreme, m-am grabit!"


Gica Hagi a comentat pentru GSP aportul imens pe care Academia ce o conduce il are la performantele ale nationalei U21.
- Domnule Hagi, buna ziua, v-am sunat sa vorbim despre nationala de tineret si mai ales despre influenta mare a Academiei dumneavoastra in...
- Buna ziua, are rost sa vorbim ceva ce eu v-am spus in fiecare zi? Eu stiam ce munca fac aici, stiam ce jucatori am produs, ce valoare, ce talent au. Cand am inceput acum 9 ani acest proiect am stiut exact ce vreau, ce cautam, ce scop avem.
 
"AM GRESIT CU 2 ANI. M-AM GRABIT"
- Ce scop?
- Sa producem jucatori. Cred ca acum se vede ca am lucrat bine, dar repet, eu stiam lucrurile acestea, acum probabil ca o simtiti si voi, si toti ceilalti. Si va fi si mai bine in continuare.
 
- V-ati fi imaginat in 2009, cand ati pus bazele Academiei, ca dupa 9 ani o sa aveti acest aport masiv la nationala?
- Ce v-am spus eu in anii trecuti? Ca in 2020-2022 o sa dam 11 jucatori la echipele nationale. Acum avem 13, voi ati facut analiza asta. Am gresit si eu. M-am tinut de cuvant, dar cu 2 ani mai devreme.
 
"E O GENERATIE PLINA DE TALENT"
- Ce va place cel mai mult la aceasta echipa nationala U21?
- E o generatie plina de talent! Talent, talent si iar talent. Calificarea la Euro ar da o incredere formidabila, ar face un bine imens Romaniei. La un jucator nu ajunge doar talentul, el are nevoie de motivatie, de lucruri care sa-l faca sa progreseze in viata, iar un acces la o competitie de acest nivel ar fi ideal. Practic, talentul ar fi completat de experienta, de competitivitate, fiindca la Euro ne-am duela cu cei mai buni din Europa, ar fi fantastic.
 
- Ati avut o satisfactie in plus marti seara?
- In plus? De ce?
 
"LUI IANIS I-AM ZIS SA IUBEASCA FOTBALUL IN CONTINUARE"
- Datorita lui Ianis!
- Si aici am avut dreptate. Cand esti serios si faci lucrurile bine, nu au cum sa nu apara rezultate bune.
 
- Ati avut vreun discurs aparte in ultima perioada in fata lui, avand in vedere ca startul de campionat nu prea i-a iesit?
- I-am zis sa iubeasca fotbalul in continuare.
 
- V-a surprins golul din corner?
- E o executie care lui ii poate iesi daca se afla intr-o zi de gratie. Si marti a avut o asemenea zi. Eu il stiu de mic, stiu cat de bine bate toate loviturile, fazele fixe. E un decar pur, curat, are o tehnica senzationala, prestatia lui e normala avand in vedere aceste calitati.
 
"SA AVEM GRIJA DE EI, SA NU-I ARDEM PREA REPEDE"
- De ce ar avea nevoie acesti jucatori de la nationala de tineret pentru a nu se pierde, am avut atatea cazuri?
- De victorii, de succese, de performanta. Apoi, sunt multe lucruri care conteaza cand esti tanar. Suportul publicului, sa ai parte de mentori care sa te indrume bine, de oameni care sa-ti ofere incredere, sa stim cum sa le vorbim si sa nu-i ardem prea repede. E nevoie de rabdare, rabdare si iar rabdare. Evident ca si ei trebuie sa se sacrifice, sunt pasii normali pe care si eu si ceilalti din generatia mea i-am parcurs la vremea respectiva.
 
- Cu ce generatie ati compara aceasta nationala?
- Stati un pic, ca nici macar nu suntem la Euro. Nu are rost sa facem comparatii acum, chiar nu e cazul. Dar ce stiu e ca ei arata bine. Nu e intamplator ca de 2 ani n-au pierdut niciun meci. Exista multe solutii pentru fiecare post, ati vazut si acum, au absentat unii jucatori si nu s-a vazut. In plus, in echipa sunt jucatori cu 1-2 ani mai mici fata de varsta de U21, si cu toate acestea ei sunt competitivi.
 
"MIREL E LA FEL CA ATUNCI CAND ERA FOTBALIST"
- De Radoi ce spuneti?
- El a fost un lider ca fotbalist. Sa stiti ca un antrenor nu se schimba foarte mult fata de cum a fost ca jucator. Iar Mirel a avut personalitate, temperament, caracter. Stie sa le vorbeasca jucatorilor si s-a vazut ca spiritul sau, acela de luptator, l-au preluat si fotbalistii nationalei. Trebuie sa avem grija si de Mirel, la fel ca si de jucatori. Eu ii urez mult succes si am incredere in el.
 
"EU N-AM MERIT, DAR SUNT MANDRU"
- In concluzie, cam cat e meritul lui Gheorghe Hagi in acest succes al nationalei mici?
- Eu n-am niciun merit! Eu sunt doar o particica din ceea ce ar trebui sa se faca in Romania. Eu lucrez pentru clubul meu, dar nu pot sa nu spun ca ma simt mandru cand imi ating obiectivele si jucatorii pe care ii producem fac fata la echipa nationala. Si vom scoate in continuare jucatori de mare calitate. Lucram asa de 9 ani, nu ne abatem de la concept, de la profilul fiecarui post, ce trebuie sa aiba un decar, ce trebuie sa detina un numar 9, ce inseamna fundas central, care e profilul unui fotbalist de banda si asa mai departe. La mine asa se munceste.