Imprimare
PDF

Viata intr-un apartament de la demisol, construit de liderul unui clan interlop: fara lumina, igrasie si inundatii


Visul imobiliar a mii de romani s-a transformat intr-un cosmar dupa ce s-au trezit captivi, la cativa metri sub pamant, in apartamente noi care se inunda la prima ploaie mai puternica.
Izolate prost, fara lumina, cu apa care refuleaza din toalete, locuintele de la demisol au cazut prada igrasiei, care musca fara mila din pereti. Arhitectii spun ca daca dezvoltatorii ar acorda atentia cuvenita hidroizolatiei, ventilatiei si canalizarii, demisolul ar putea fi un excelent spatiu de locuit.
 
Visul imobiliar a sute de mii de romani a fost ingropat sub pamant de veniturile modeste si greutatile financiare. Si-au asumat traiul intr-un apartament la demisol, dar nu s-au gandit ca vor ajunge bataia de joc a asa-zisilor dezvoltatori care, dupa spusele arhitectilor, fac greseli mari atunci cand construiesc.
 
Florin Enache, arhitect: „Acest compromis devine cu atat mai mare cu cat nu sunt controlate aspectele tehnice care ar trebui sa fie in regula: o minima lumina naturala, o hidroizolatie. Incepe sa revina si problema cu canalizarile care refuleaza si subsolurile, demisolurile care se inunda.”
 
Renata Corbu si-a dat toti banii, 23.000 de euro, pe un apartament in blocul Alegra din Popesti Leordeni. S-a mutat in 2015, iar problemele au aparut un an mai tarziu. La fiecare ploaie mai puternica, apa ii iese pur si simplu prin pereti si podea.
 
Renata Corbu: „Prima data iese in bucatarie, pe urma iese langa hazna si apoi iese de la WC. Totul este ca o tarana si cu un miros groaznic. Deci nu am cuvinte ce urat miroase.”
 
Igrasie este peste tot. Aproape zilnic, femeia spala peretii cu tot felul de solutii, dar in zadar. Au crescut chiar si ciuperci intr-un colt al camerei.
 
Gura de canalizare a blocului, care are doua scari, este chiar in fata geamului femeii. Ea crede ca problemele sunt de la hidroizolatia necorespunzatoare. Investitorul nici nu vrea sa auda de reparatii, iar proprietara, cu un salariu de 650 de lei, nu isi permite sa il dea in judecata.
 
Renata Corbu: „Am vorbit cu dezvoltatorul si a zis ca nu il intereseaza. Ca de ce am cumparat la demisol? Ne stie numerele de telefon, nu mai raspunde.”
 
Robert Florin Nica este unul dintre dezvoltatori. A intrat in atentia opiniei publice ca unul dintre liderii „clanului sportivilor”, o grupare infractionala importanta din Bucuresti si Ilfov. A fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru complicitate la tentativa de jaf.
 
Numele lui Robert Florin Nica apare pe mai multe autorizatii de construire emise in Popesti Leordeni. Este unul dintre cei care au construit blocul Alegra. A fost dat in judecata de mai multi proprietari.
 
Robert Florin Nica: „Doamna, eu am fost plecat din tara cand s-a construit blocul ala. L-au construit asociatii mei. Noi lucram cu aceeasi firma intotdeauna, de 10-12 ani. Arunca in toaleta pulpe de pui, toate prostiile. Noi le oferim garantie doi ani de zile. Blocul ala e facut de 4-5 ani. N-am avut nicio problema pana acum.”
 
Reporter: „Oamenii au acolo probleme din 2016.”
 
Robert Florin Nica: „Duceti-va dumneavoastra si ajutati-i!”
 
Reporter: „Ati fost acolo si ati vazut ce igrasie au oamenii?”
 
Robert Florin Nica: „Daca tin centrala inchisa.Dumneavoastra daca opriti centrala n-aveti igrasie?”
 
Reporter: „Sa tin centrala deschisa acum, in timpul verii?”
 
Robert Florin Nica: „Nu in timpul verii. In timpul iernii!”
Reporter: „Eu vorbesc de igrasia care este acum la demisol.”
 
Robert Florin Nica: „Ce treaba am eu, doamna? Cu ce persoane ati stat de vorba? Cu cele care mi-au facut 40 de plangeri? Eu am construit conform planului, milimetric, nu am nicio problema.”
 
Cei care vor sa locuiasca la demisol trebuie sa fie atenti la detalii. Lumina naturala este un element esential pentru mentinerea sanatatii si echilibrului psihic.
 
Masuratorile realizate de un specialist de la Universitatea Tehnica de Constructii releva cata lumina este, la orele pranzului, in apartamentul din Popesti Leordeni.
 
Tiberiu Catalina: „Valorile in aceasta incapere sunt valori de 10-12 lucsi, valori scazute, ceea ce evident inseamna un consum la intretinere mai mare. La etajele superioare vom avea valori de 7-8 ori mai mari.”
 
Prin lege, dezvoltatorul este obligat sa asigure minim o ora si jumatate de soare pe zi. In caz contrar, amenzile sunt intre 1.500 si 3.000 de lei pentru persoanele fizice. Si intre 5.000 si 10.000 de lei pentru persoanele juridice.
 
Tineti minte: sunetele exterioare ajung mai repede intr-o locuinta aflata la demisol. In timpul zilei, nu ar trebui sa se inregistreze afara mai mult de 50 de decibeli.
 
Expert: „In momentul de fata, avem un volum de zgomot exterior de aproximativ 75-80 de decibili. 85-86 de decibeli, ceea ce inseamna un nivel de zgomot foarte mare la nivelul fatadei.”
 
Iar in interior, nivelul de zgomot ar trebui sa fie de maximum 35 de decibeli, cu fereastra inchisa.
 
Expert: „Acum avem 55-57 de decibeli si fereastra este foarte putin deschisa. Cu fereastra inchisa avem undeva la 45 de decibeli. Norma ar trebui sa fie 35 de decibeli.”
 
Intr-un astfel de apartament in care problema calitatii aerului este intr-adevar una serioasa, oamenii ar trebui sa stea cu geamurile deschise, ceea ce inseamna o poluare fonica exagerata cu valori de peste 57, chiar 58 de decibeli. In mod normal, intr-un astfel de dormitor, pe timpul noptii nu ar trebui sa fie mai mult de 20 de decibel pentru un somn linistit.
 
Specialistii vin cu o solutie de compromis pentru demisoluri: un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Costa maximum 400 de euro pentru fiecare camera si se monteaza direct pe fatada cladirii.
 
Tiberiu Catalina: „Are avantajul ca este un sistem cu recuperare de caldura, ceea ce inseamna o eficienta energetica scazuta si inseamna un debit de aer proaspat contant pe toata perioada zilei. ”
 
Altfel, oamenii trebuie sa acorde mare atentie si la reteaua de canalizare: o alta capcana a apartamentelor la demisol. Primariile acorda autorizatiile de construire in valuri, chiar daca infrastructura este subdimensionata. Si cum multi investitori nu construiesc canalizarea conform autorizatiilor, rezultatul este previzibil.
 
Locatar: „ In total, in apartamentul meu au fost 23 de inundatii in patru ani.”
 
Nu o data s-a intamplat ca dezvoltatorii din Bucuresti sa sustina ca problemele sunt din cauza Apa Nova, serviciul public de canalizare. Reprezentantii societatii ii contrazic. Locurile de parcare sunt de asemenea o alta mare problema, atunci cand va mutati intr-un apartament la demisol. Oamenii risca sa se trezeasca cu o masina parcata chiar langa geam.
 
Femeie: „Las aceste draperii tot timpul jos. Gazul de esapament e tot la mine in casa.”
 
Conform unui ordin al Ministerului Sanatatii, parcarile nu pot fi amenajate la o distanta mai mica de cinci metri fata de ferestrele camerelor de locuit. Dezvoltatorii ignora aceasta norma, iar autoritatile nu iau nicio masura.
 
O tanara care a cumparat un apartament la demisol in Sectorul 5 are geamurile blocate de masinile vecinilor. A facut sesizari la autoritati, primaria a constatat ca autoturismele sunt parcate ilegal, dar cam atat. Amenzile merg, in acest caz, pana la 3.000 de lei pentru persoanele fizice si pana la 10.000 de lei pentru cele juridice.
 
Tanara: „Nu exista nicio lege care sa te apere am facut sesizari la o gramada de institutii.”
Reporter: „Cum va simtiti in tot acest tavalug?”
Tanara: „Neajutorata, fara speranta.”
Reporter: „Cum vi s-a parut reactia autoritatilor?”
Tanara: „Nepasatoare.”
 
Cum piata imobiliara pare a fi la cheremul unor investitori prea putin controlati, oamenii trebuie sa tina cont ca ceea ce pare a fi acum o afacere buna, in viitor ii poate costa scump.