Imprimare

Un preot dezvaluie cat castiga popii de la credinciosi de sarbatori: „Am un fost coleg care castiga cel putin 6.000 de euro. Din banii stransi de Boboteaza isi va termina casa”


Preotii au castigat cel putin 2.000 de euro de Boboteaza si, in functie de parohiile pe care le pastoresc, unii dintre ei au obtinut chiar si 6.000 de euro. Banii i-au primit in aproape trei zile de la crestinii carora le-au sfintit casele in primele zile din noul an. 
Pentru preotii ortodocsi din toata tara, primele zile ale fiecarui an se dovedesc a fi o perioada aglomerata. Din prima zi a noului an, de Sfantul Vasile, si pana la sarbatoarea Bobotezei, trebuie sa mearga la familiile din parohiile pe care le pastoresc, asa cum spun canoanele bisericesti. 
 
Potrivit traditiei, enoriasii care ii primesc sa le sfinteasca casele ii rasplatesc cu diferite sume bani. 
 
Un preot din Arges a marturisit ca alearga cu placere prin frig pentru ca recompensa este pe masura. Mai spune ca un parinte cu ceva noroc poate aduna in doar trei zile sume care pot ajunge chiar si la 3.000 de euro, in cazul parohiilor mici sau medii. 
 
„Eu am o parohie maricica cu oameni darnici si multi instariti pe care ii cheama Vasile, Vasilica, Ion sau Ioana. Nu fac nimic ilegal, doar respect o traditie, iar oamenii se bucura sa ma vada si cred ca inteleg ca nu este usor sa bati kilometri pe la casele lor pe frig, pe zapada. Preotii nu cer nimic, oamenii ne dau cat ii lasa inima. Cei cu nume de sfant dau mai mult, altii ne dau si carne, carnati sau sticle cu bautura mai acatari. Inca nu am facut un calcul exact, dar in ziua de Sf Vasile si de Boboteaza cred ca am strans undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar sa stiti ca asa mai compensam si noi veniturile mici de peste an”, a declarat C. I, preot la o parohie din Arges, pentru Ziarul Profit. 
 
Parintele spune ca, pentru aceste servicii, nu emite chitanta pentru sumele sunt considerate donatii. 
 
„Oamenii sunt convinsi ca nu dau popii banii, ci ii dau bisericii de care apartin. Si ce chitanta sa dau: la carne sau la sticlele de vin pe care mi le ofera?”, a spus parintele. 
 
Acelasi preot a marturisit ca are colegi cu parohii mai mari de peste 700 de familii care castiga mai mult decat el. 
 
„Am un fost coleg, acum preot la o parohie in Pitesti care castiga de Sf. Vasile si Boboteaza cel putin 6000 Euro. Anul asta chiar mi-a zis ca din banii stransi de Boboteaza isi va termina casa pe care o are in constructie. Desigur, va lasa ceva din banii astia si in vistieria bisericii”, a marturisit slujitorul Domnului.
 
Parintele a explicat ca un preot poate ajunge sa obtina intre 6.500 de lei si 10.000 de lei, la o parohie mica de tara. Conditia: fiecare familie sa dea in medie 20 de lei pentru sfintirea casei si sa-i gaseasca macar jumatate dintre enoriasi acasa, de sarbatori. 
 
Banii nu sunt impozitati pentru ca sunt primiti cu titlu de donatie. In aceste conditii, veniturile astfel contabilizate nu sunt supuse impozitului pe venit.