Imprimare
PDF

Tudorel Toader propune OUG pentru revizuirea condamnarilor “pe baza de interceptari sau protocoale”


Ministrul Justitiei a anuntat ca va propune premierului adoptarea unei Ordonante de Urgenta prin care persoanele care cred ca au fost condamnate in baza interceptarilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI sa poata cere revizuirea sentintei.
Potrivit News.ro, Tudorel Toader a spus miercuri seara, la Antena 3 ca o astfel de ordonanta va fi data ”intr-un timp scurt, imediat ce se termina concediile”, iar prin aceasta ii va fi data incredere romanului ca “justitia se infaptuieste asa cum cere Constitutia”. “Toti infractorii au sentimentul ca sunt condamnati pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar daca interceptarea nu e legala, daca-i protocol. Cu privire la interpretarea modificarilor aduse in legatura cu revizuirea unei hotarari, eu voi propune premierului si Guvernului adoptarea unei Ordonante de Urgenta. O Ordonanta de Urgenta a Guvernului care sa modifice revizuirea ca metoda de reformare a unei hotarari definitive. Sa-i dam celui care are sentimentul ca este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptari nelegale, sa-i dam posibilitatea sa se convinga daca condamnarea lui este dreapta sau nedreapta”, a declarat Tudorel Toader.
 
El a sustinut ca printr-un astfel de act normativ ii va fi data incredere romanului ca “justitia se infaptuieste asa cum cere Constitutia”, iar cine este vinovat sa plateasca, dar cine nu este vinovat sa nu riste vreo condamnare pe nedrept.
 
“El sa solicite revizuirea hotararii, sa avem un filtru de admisibilitate, un judecator sa deschida dosarul si sa vada daca a fost condamnat pe baza de interceptari sau pe baza de protocoale. Daca e vorba de protocoale sau interceptari nelegale, sa devina admisibila cererea si sa o puna in procedura de reformare. Cautam o parghie de refrormare a unor hotarari Sa-i dam incredere romanului ca justitia se infaptuieste asa cum cere Constitutia. Cine e vinovat sa plateasca, dar cine nu e vinovat sa nu riste vreo condamnare pe nedrept. Sa sporim efectivitatea justitiei”, a declarat ministrul Justitiei.
 
Intrebat ce va presupune exact aceasta Ordonanta de Urgenta, Toader a spus ca prin aceasta orice condamnat care este convins ca a fost condamnat in baza unui protocol sau a unei interceptari va avea posibilitatea de a cere unui judecator sa verifice decizia instantei.
 
“Va da posibilitatea oricarui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului ca hotararea a fost pe interceptare sau protocol nelegal sa se apropie de dosar, sa ceara unui judecator sa verifice. Judecatorul sa spuna: admite si trimite la rejudecare sau sa spuna nu”, a precizat Toader.
 
El a spus ca aceasta ordonanta de Urgenta va fi adoptata ”intr-un timp scurt, imediat ce se termina concediile”.