Imprimare
PDF

Tudorel Toader, mesaj despre completele de cinci judecatori


Judecatorii trebuie sa aplice legile in integralitatea lor si ″nu se pot substitui legiuitorului″⁣, aducand modificari acestora, a declarat vineri, la Suceava, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
″Judecatorii nu pot adauga la lege, judecatorii nu pot modifica legea, judecatorii trebuie sa aplice legea in integralitatea ei, dandu-i sensul si vointa legiuitorului. Judecatorul nu poate sa amane intrarea in vigoare a unei legi, nici o amanare totala, nici o amanare partiala. Astazi cand vorbim, nu lucram la niciun act normativ, la nivelul ministerului, care sa modifice aceasta prevedere interpretata de catre Inalta Curte. Ce va fi pe viitor va vom comunica, mai ales ca nu am citit hotararea Colegiului ca sa vad ratiunea acestei optiuni″⁣, a spus Toader.
 
In opinia ministrului Justitiei, hotararea de amanare a Colegiului ICCJ poate fi atacata in Contencios administrativ sau poate fi sesizata Curtea Constitutionala.
 
″Va vorbesc ca jurist. Hotararea Inaltei Curti cred eu ca poate fi ataca sub doua aspecte. (...) Daca hotararea Colegiului reprezinta un act administrativ, atunci poate fi atacata la instanta de Contencios administrativ, de cei interesati. Daca hotararea Colegiului are semnificatia unei adaugiri la lege, unei modificari a legii in sensul amanarii anumitor prevederi sub aspectul intrarii in vigoare, deci daca privim din aceasta perspectiva, atunci am putea sa discutam posibilitatea sau problema ca Inalta Curte sa fi intrat in puterea legiuitorului, sa spuna ca s-a substituit legiuitorului - care a adoptat o lege, buna, rea, si a venit cu o lege si a zis ca paragraful asta se aplica de la anul, atunci cineva ar putea sa spuna, cei care sunt subiecti de sesizare a Curtii Constitutionale, din care categoric ministrul Justitiei nu face parte, ar putea spune ca este un conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte care, prin Colegiul de Conducere, a amanat momentul intrarii in vigoare a unui paragraf, a unui articol din lege si ca Inalta Curte nu poate sa adopte acte, masuri de natura celor care intra in competenta legiuitorului″⁣, a explicat Toader.
 
El a spus ca trebuie analizate argumentele de sustinere a nelegalitatii sau neconstitutionalitatii.
 
″Prin urmare sunt aceste doua variante: pe calea Contenciosului administrativ si pe calea Contenciosului Constitutional. Am fost 10 ani judecator la Curte. (...) Trebuie de vazut care e perspectiva de abordare, trebuie de vazut care sunt argumentele de sustinere a nelegalitatii, pe de o parte, sau a neconstitutionalitatii, pe de alta parte″⁣, a aratat Toader.
 
Colegiul de Conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, in sedinta din 4 septembrie, sa nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 in privinta reconfigurarii completelor de cinci judecatori.
 
Liviu Dragnea, discutie cu Tudorel Toader despre completele de judecata de la ICCJ
 
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, 24 septembrie, ca a vorbit cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa faca demersuri in legatura cu desemnarea completelor de 5 judecatori de la ICCJ.
 
”I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect si l-am rugat sa se gandeasca daca nu cumva dumnealui, pentru ca este totusi un specialist in genul asta de spete, daca nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate sa faca acest demers”, a afirmat Dragnea, intrebat despre o solicitare de sesizare a CCR pe acest subiect, relateaza News.ro.
 
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca se urmareste sa fie ”bagat la puscarie” de un complet de la ICCJ facut cu incalcarea legii. El se declara convins ca nu e vreo instanta care sa reziste la presiunile de condamnare a sa.
 
”Vor sa ma bage la puscarie cu un complet facut cu incalcarea legii. Legea spune ca presedintii completelor sunt repartizati aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca sa desemneze doua complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a spus Dragnea.