Imprimare
PDF

Traian Basescu: Despre situatia din Ucraina


Presedintele Traian Basescu sustine o declaratie de presa la Palatul Cotroceni


In ce priveste Ucraina, am avut o discutie cu factorii de executie, structuri de informatii, care vegheaza la siguranta frontierei, de cazare pentru refugiati si MAE.
   
Aprecierea generala este ca Romania trebuie sa arate deplina stabilitate, Romania e pregatita daca va fi un flux de imigranti sa-i preia, sigur in faza initiala circa 3.500
   
In ce priveste situatia din interiorul Ucrainei, punctul de vedere bazat si pe informatie, nu doar publica, e ca s-a trecut un prag si nu se poate merge mai departe.
   
Este foarte adevarat ca fortele de ordine au fost provocate, dar raspunsul a fost disproportionat iar cei 25 de morti din ambele tabere, cum declara autoritatile, sunt exemplificarea faptului ca ambele parti au depasit niste limite.
   
Principala responsabiliate revine statului, care a raspuns cu o forta disproportionata.
   
Il rog si acum public pe presedintele Ianukovici sa nu utilizeze forta excesiva, dar fac un apel si la cei trei lideri ai opozitiei sa nu-si combine miscarile cu cele generate de grupurile extremiste, care au generat provocarile in raport cu fortele de ordine.
   
Maine Romania va fi de acord cu sanctiuni individuale pentru cei responsabili de utilizarea excesiva a fortei.
   
Nu credem insa ca e momentul aplicarii unor sanctiuni economice Ucrainei, care oricum e intr-o situatie economica extrem de dificila.
   
In continuare fac apel, ca tara vecina, la gasirea formulelor de negociere si solutionare a disputei putere-opozitie prin mijloace democratice, alegeri. Sunt convins ca ambele parti pot gasi resurse sa se indrepte catre o solutie democratica.
   
Vreau sa intelegeti ca destabilizarea Ucrainei nu e grava doar pentru Romania, intreaga Europa va fi afectata .
   
Nu pot sa nu observ evolutiile din Moldova, imi pare rau daca avem politiceni romani care incearca sa panseze lucrurile.
   
Realitatea e ca Transnistria e un focar de provocari pentru guvernul legitim, votul din 2 februarie in Gagauzia, o regiune cu 180.000 locuitori, prin care se fixeaza optiunea eurasiatica, dezbaterile din Caraclia, unde populatia e consultata in piata publica pentru optiunea catre uniunea euroasiatica, si aceasta e optiunea majoritara acolo, o regiune locuita de minoritatea bulgara, precum si preconizatul referendum din zona Balti, pe care il sustine partidul comunist, pentru optiunea catre aceasta uniune, toate aceste elemtne ne fac sa privim cu ingrijorare la stabilitatea Moldovei.
   
Oricat nu place unora din guvernul Moldovei aceasta analiza, ea e o realitate si vecinatatea cu o Ucraina instabila este de asemenea un risc major pentru Moldova.
   
Fac aceasta declaratie publica pentru ca in mod cert va fi preluata si in cancelariile europene si imi manifest ingrijorarea pentru situatia din regiune. Asa cum am facut-o si in discutiile cu Van Rompuy, cu presedintele Germaniei, cu Barroso, cu vicepresedintele Biden.
   
Avem un risc major de destabilizare in regiune, pana la frontiera Romaniei.
   
La fel se intampla in sud, in regiunea Bosnia unde populatia e in strada.
   
Ponta si Antonescu, chiar nu sunteti responsabili? Faceti-l frate prim-viceprim-ministru pe Iohannis, dar incetati criza.