Imprimare
PDF

Toader propune alt sef la DIICOT. Horodiceanu a criticat in trecut Legile Justitiei


Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a transmis luni CSM propunerea de numire a lui Felix Banila in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
″In urma desfasurarii procedurii de selectie a procurorilor, in vederea efectuarii propunerii de numire in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care a avut loc in data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justitiei, va aducem la cunostinta faptul ca ministrul Justitiei, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix Banila? in vederea obtinerii avizului consultativ. Ulterior, propunerea va fi inaintata presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis”, se arata intr-un comunicat al MJ.
 
Pentru sefia DIICOT s-au inscris doar doi candidati - Daniel Horodniceanu, actualul procuror sef al institutiei, si Felix Banila, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau.
 
Cei doi au sustinut vineri interviurile.
 
Conform reglementarilor legale in vigoare, procurorul sef al DIICOT este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
 
Candidatii au intocmit un proiect managerial privind exercitarea atributiilor specifice functiei de procuror sef al DIICOT. Ei trebuiau sa depuna si cel putin 10 lucrari pe care le-au intocmit in compartimentele in care si-au desfasurat activitatea, in ultimii cinci ani, precum si ultimul raport de evaluare a activitatii profesionale.
 
Daniel Horodniceanu a criticat in trecut Legile Justitiei
 
Modificarile aduse legislatiei penale, in contextul transpunerii Directivei UE privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie, nu sunt propuse doar de parlamentarii de la putere, ci si de cei din opozitie, spunea Daniel Horodniceau pe 18 decembrie 2017.
 
”Nu sunt propuse neaparat doar de cei de la putere, veti fi uimiti sa vedeti ca sunt propuse de toti membrii partidelor din Parlament din acest moment. Directiva este, intr-adevar, din punctul nostru de vedere, in mare masura implementata, dar, vedeti, nimeni nu are un punct de vedere absolut. Si noi respectam prezumtia de nevinovatie si este imperios ca inculpatul sa beneficieze de aceasta prezumtie pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Dar asta nu inseamna neaparat ca prin invocarea acestei directive trebuie amputate mijloacele prin care organele de urmarire penala actioneaza”, a declarat Horodniceanu, la Libertatea live, citat de Agerpres.
 
In opinia sa, unele dintre modificarile propuse vor limita inclusiv posibilitatea de a aduce probe in favoarea inculpatilor.
 
“Nu vorbim doar de faptul ca se amputeaza parghii care pot fi folosite in favoarea partii vatamate, dar o sa vedeti ca sunt parghii care pot fi folosite si in favoarea inculpatului. Pentru ca, iata, pe o inregistrare video de pe o camera stradala (...) putem gasi mijloace de proba care sa se poata administra inclusiv in favoarea inculpatului. Renuntarea la acestea (...) ar putea duce la neaflarea adevarului, care este, pana la urma, scopul procesului penal”, a explicat procurorul sef al DIICOT.
 
El a apreciat ideea actualizarii permanente a legislatiei penale, care insa trebuie sa se realizeze doar dupa o ampla consultare a tuturor institutiilor din domeniul Justitiei.
 
“Ideea, care a venit tot din Senatul Romaniei, de a modifica Codul penal sau Codul de procedura penala o data pe an, dupa consultari masive, mie mi se pare foarte bine-venita. Codul penal si Codul de procedura penala sunt doua legi deosebit de importante, sunt doua legi organice, care guverneaza intreaga activitate de urmarire penala si judecata”, a precizat Daniel Horodniceanu.