Imprimare
PDF

Surpriza romanilor care si-au schimbat furnizorul de curent. Facturile trebuiau sa scada cu 20%


Peste un milion de familii si-au schimbat furnizorul de curent electric anul trecut. Unii clienti spun ca, desi in noile contracte le-au fost promise preturi mai mici, facturile au venit la fel sau chiar mai mari.
Dintre cei 107 furnizori care-si impart acum piata liberalizata de energie cei mai multi au ales tot firmele la care erau abonati si pana acum.
 
In Romania sunt 5 mari furnizori care se numesc “de ultima instanta”. Sunt cei istorici, la care sunt inca alocate peste 7 milioane de gospodarii, din totalul de 8 milioane. Acest sistem este reglementat de stat. Pretul curentului aici a fost la finalul anului trecut de 46 de bani pe Kwh.
 
Restul de un milion de familii au semnat contracte noi pe piata libera. A fost o crestere fulminanta, de peste 700.000 de clienti, potrivit datelor ANRE. Ei au cumparat curent la pretul mediu de 37 de bani. Ar fi trebuit sa faca o economie de 20%, teoretic, insa nu toti au simtit-o.
 
Unii spun ca au facturi mai mici, altii ca nu simt schimbarea, iar altii chiar ca platesc mai mult. Pretul depinde de oferta pe care a semnat-o fiecare client. In plus, intr-o factura, atat pe piata reglementata, cat si pe cea libera, sunt peste 10 componente, pe langa pretul curentului. Acestea fac ca eventualele “oferte” ale furnizorilor, valabile doar pentru energia activa, sa fie anulate de restul tarifelor, cele mai multe stabilite tot de stat si care in ultima vreme tot cresc.
 
Statisticile oficiale arata ca numai anul trecut preturile pentru electricitate au crescut cu peste 12%, iar anul acesta cu 2,46% in doar trei luni.
 
Daca vreti sa va schimbati furnizorul, primul pas e sa intrati pe site-ul Autoritatii de Reglementare in Energie unde exista un comparator de preturi. Firma pe care o alegeti poate sa fie de oriunde din Romania, nu conteaza in ce oras locuiti.
 
In 2017, cei mai multi clienti au migrat spre firmele Enel, Electrica, EON si OMV Petrom, primele trei grupuri fiind si furnizori de ultima instanta. Schimbarea contractului se face simplu, printr-o cerere depusa la furnizorul nou, cu o copie de buletin.
 
Atentie, nu se schimba decat firma care va trimite facturile - exact ca la portarea unui abonament de telefon mobil. Daca sunteti nemultumit, puteti schimba furnizorul din nou, cand doriti.