Imprimare
PDF

Studenta la Imperial College: Nu regret plecarea din Romania. Viata in Londra, o aventura: mi-am facut noi prieteni, am devenit mai independenta si am adoptat o noua cultura


Madalina Tudorache este unul dintre elevii de exceptie ai Romaniei care a ales sa urmeze studiile universitare in strainatate, pentru o cariera de varf in domeniul cercetarii.
Originara din Vaslui, Madalina Tudorache a fost unul dintre elevii model - olimpica la fizica, sefa de promotie, cu 10 pe linie, si la Scoala Gimnaziala ”Alexandra Nechita”m dar si Liceul ”Mihail Kogalniceanu”. 
 
Evident ca un asftel de copil nu avea cum sa simta ca isi poate implini visele in Romania, in prezent, Madalina fiind studenta la una dintre cele mai prestigioase universitati ale lumii, Imperial London, unde studiaza fizica.
 
”Mi-a placut ceea ce faceam si de aceea am investit mult timp si efort, in special in fizica, dar si in alte materii precum matematica, chimia, biologia. Eu personal nu am simtit niciodata rautati de tipul ”tocilara”, probabil si datorita cadrului in care am invatat intr-un liceu competitiv si eram intr-o clasa care facea performante, fapt care ma incuraja sa dau ce-i mai bun”, povesteste Madalina.
 
Si ca de obicei, si in drumul pe care l-a urmat Madalina spune ca a simtit ca a fost indrumata spre viitor de profesori de fizica, Dyana Cruceanu si Catalin Ignat, care au contribuit decisiv in alegerile sale privind viitorul.
 
”In clasa a VII-a, doamna profesoara de fizica Dyana Cruceanu m-a intrebat daca vreau sa rezolv cateva probleme de fizica, suplimentare. Nu aveam de gand sa le rezolv, dar tata le-a gasit si a propus sa le rezolvam impreuna. Mi-a placut foarte mult sa le rezolv si am inceput sa le fac singura dupa aceea. Astfel, am realizat nu numai ca imi placea fizica, dar ma si pricepeam la ea”, explica tanara.
 
Dupa ce a absolvit liceul, Madalina Tudorache a ales sa studieze Imperial London pentru ca este o universitate de prestigiu, aflata in top 10 in lume, care ii ofera o multitudine de avantaje si oportunitati in domeniul fizicii.
 
”Sa fii student in Londra este greu, dar si foarte distractiv, marturiseste fosta olimpica a Vasluiului: ” Sunt mereu ocupata si am realizat cat de important este sa stii cum sa-ti echilibrezi studiile cu viata sociala, mai ales ca Londra ofera atat de multe atractii.
 
Imperial ofera cursuri de limbi straine pe langa materia obligatorie si am ales sa invat limba japoneza – astfel am ocazia sa invat si despre cultura interesanta a acestei tari.
 
Imi place sa citesc beletristica, fantasy sau science fiction, si uneori fac astronomie pentru amatori, din pacate, vremea si poluarea luminoasa din Londra nu mi-o permit prea des. Imi petrec timpul cu prietenii, mergem la filme, iesim in oras”, povesteste Madalina.
 
Madalina afirma ca acomodarea la facultatea britanica nu a fost grea deloc, pentru ca Imperial College este o facultate cu profil international, care integreaza foarte bine diferite culturi. Sistemul de invatamant este bine pus la punct si, in opinia ei  ii creeaza un cadru perfect pentru dezvoltarea personala.
 
”Materia de liceu in Romania este mult mai stufoasa decat cea din Marea Britanie. Pentru mine, primul an de facultate a fost in mare o recapitulare a materiei din liceu, cu cateva exceptii. Unii dintre colegii mei britanici radeau ca probabil in Romania ne invata si cum sa pilotam avioane, dat fiind cat de multe chestii facusem deja in liceu”, spune Madalina.
 
In viitor, dupa absolvirea studiilor universitare, Madalina doreste sa sa-si implineasca menirea  in domeniul cercetarii. Nu este inca hotarata in ce ramura a fizicii, insa are o lista de optiuni: astrofizica, relativitate sau unele parti ale mecanicii cuantice.
 
Nu crede ca s-ar mai putea intoarce in Romania, dupa ce a cunoscut la fata locului oportunitatile de dezvoltare personala oferite de Marea Britanie, cuiva care a studiat la Imperial College iata londoneza, pe care in tara natala nu le-ar intalni .
 
”Imi este dor de familie si prieteni, dar nu regret plecarea din Romania. Viata in Londra e o aventura: mi-am facut noi prieteni, am devenit mai  independenta si am adoptat o noua cultura”, a conchis Madalina Tudorache.