Imprimare
PDF

Senatorii l-au salvat DIN NOU pe DAN SOVA de "Beciul domnesc". 72 de senatori au votat IMPOTRIVA arestarii, 66 au votat PENTRU


Senatorii au votat din nou cererea de incuviintare cererii DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova a inceput in plenul Senatului. Au fost 72 de voturi "impotriva" si 66 "pentru". Anterior, senatorii au suspus la vot reluarea votului in cazul Sova.

Comisia juridica s-a aflat, astazi, in imposibilitatea de a adopta un proiect de Hotarare a Senatului privind cazul Sova, presedintele Catalin Boboc transmitand totusi Biroului Permanent un punct de vedere si propunerea PNL de proiect prin care "Senatul incuviinteaza retinerea si arestarea preventiva a senatorului Dan Sova". Liberalii nu au dorit reluarea pricedurii de vot si i-au acuzat pe social-democrati ca vor sa faca un lucru ilegal.

UPDATE 20.30. Senatorul Catalin Boboc a declarat, intr-o interventie la postul B1 TV, ca PNL va contesta, la Curtea Constitutionala, decizia cu privire la arestarea lui Dan Sova. DETALII Presedintele Comisiei juridice a Senatului: Vom contesta la Curtea Constitutionala

UPDATE 20.00. Senatorul Dan Sova a declarat, dupa votul colegilor sai, ca isi doreste ca dosarul sa fie trimis in instanta pentru a se lamuri situatia.

"Nu vreau sa calific votul Senatului. Va spun o singura propozitie si sper sa ma intelegeti: Imi doresc, asa cum am cerut si instantei supreme, sa trimita dosarul in instanta ca sa ne lamurim, sa terminam cu toate discutiile astea politicianiste", a declarat Sova.

UPDATE 19.30 - Senatul a respins cererea de retinere si arestare a lui Dan Sova cu 66 de voturi "pentru" si 72 "impotriva"

UPDATE 19.05 - Senatorii au inceput sa voteze, din nou, cererea de arestare a lui Dan Sova. Votul este secret, cu bile.

UPDATE 19.00 - Senatorii au supus la vot reluarea votului pe cazul Sova. Acesta a fost aporb at cu 80 "pentru" si 10 "impotriva".

UPDATE 18.00 -  Liberalii acuza ca reluarea votului este ilegala. Acestia cer reinterpretarea votului din 25 martie, in sensul incuviintarii cererii DNA de arestare a lui Dan Sova, dupa ce senatorii PNL au votat ordinea de zi, care prevedea clar reluarea votului in cazul Sova.  

"Suntem in fata unui moment istoric. Nu s-a intamplat niciodata ca un vot valid sa fie contestat. Votul este valid si este in favoarea incuviintarii. Veti fi presedintele de sedinta care comite o ilegalitate. CCR nu a luat in discutie votul, ci reformularea hotararii de dupa acel vot valid", a spus senatorul PNL, Tudor Barbu.

UPDATE 14.00: Cererea de arestare in cazul lui Dan Sova a ajuns in plenul Senatul unde, la ora 17.00, va fi supusa votului.

Biroul Permanent al Senatului a decis completarea ordinii de zi a plenului. "S-a introdus un punct distinct al ordinii de zi, luarea in discutie, dezbaterea si votul, pentru solicitarea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Sova. Va fi un moment special (in plen - n.r.) al votului pentru aceasta decizie. (...)Biroul Permanent al Senatului a stabilit, prin vot, cu noua voturi impotriva a trei voturi, procedura numai de vot. Deci, vom trece direct la vot pentru ca toate celelalte proceduri au fost indeplinite. Singurul aspect pe care l-a relevat CCR in decizia sa a fost cel reflectat de vot. Nu a fost niciun considerent care sa priveasca aspectele procedurale - raportul, intocmirea raportului, daca dezbaterile s-au facut in mod corect, etc. Pur si simplu a fost problema de vot", a declarat vicepresedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu.

Acesta a precizat ca votul pe care urmeaza sa il exprime senatorii in sedinta plenului de marti, cu privire la cazul Sova, va fi secret cu bile.

Intrebat ce se va intampla cu votul exprimat in data de 25 martie, Cristian Dumitrescu a replicat: "Votul care va fi luat in considerare si va fi transmis va fi votul de azi. CCR l-a desfiintat (votul din 25 martie cu privire la cazul Sova - n.r.)".

La randul sau, senatorul Mario Oprea (PNL) a precizat ca votul pe cazul Sova s-a dat pe 25 martie, iar motivarea Curtii Constitutionale nu se refera la votul dat atunci. El a mai declarat ca decizia luata in Biroul Permanent este "un abuz", deoarece "votul s-a dat si  nu vor avea nicio explicatie legat de ce vor face cu acest vot care s-a dat in 25 martie".

UPDATE 11.15: Comisia juridica s-a aflat in imposibilitatea de a adopta un proiect de Hotarare a Senatului privind cazul Sova, presedintele Catalin Boboc sustinand ca va transmite totusi Biroului permanent un punct de vedere si propunerea PNL de proiect prin care "Senatul incuviinteaza retinerea si arestarea preventiva a senatorului Dan Sova". Propunerea, avansata in Comisia juridica de catre Catalin Boboc, a primit cinci voturi "pentru" si cinci voturi "impotriva", numarul necesar de voturi pentru adoptare nefiind astfel indeplinit.

"Rezultatul votului, din pacate, este nefavorabil in sensul in care propunerea mea nu a intrunit numarul de voturi. Sunt cinci la cinci (voturi in Comisie - n.r.). Cu toate astea, fiindca Biroul permanent ne-a cerut sa transmitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta in plen, acesta fiind totusi suveran, vom trimite BP proiectul pe care l-am dezbatut astazi. Vom consemna si rezultatul votului, sperand ca cei noua din BP nu vor face si acolo abuz de putere, folosindu-si voturile, ci vor transmite plenului un proiect concret pe care sa discutam", a spus Catalin Boboc, punctand ca votul a fost de 5 la 5 pe propunerea PNL.

Catalin Boboc a subliniat faptul ca Biroul permanent putea propune plenului un proiect de hotarare si fara consultarea Comisiei juridice si ca, in momentul de fata, 'este decizia celor noua' reprezentanti ai Puterii in conducerea Senatului.

"Biroul permanent putea sa propuna plenului Senatului si fara Comisia juridica. Eu incercam macar sa ii ajut cu o forma de hotarare pe care sa o propuna plenului. E decizia Biroului permanent, e decizia celor noua. De acum, noua la patru (raport de forte in BP - n.r.) e renumit. Pot sa inteleg ca sunt situatii in care folosesti voturile pe care le ai, ca sa arati ca esti la putere si ca ai muschi. Pe astfel de chestiuni, care sunt simple si sunt in baza unor legi si regulamente, nu cred ca e cazul sa folosesti voturile. Dar asa au facut de fiecare data, probabil ca asa vor face si acum", a adaugat senatorul PNL.

Acesta a tinut sa precizeze faptul ca, in opinia sa, social-democratii urmaresc amanarea solutionarii cazului Sova in Senat. "(Proiectul de hotarare al PNL - n.r.) presupune ce e evident pentru toata lumea. PSD nu mai stie ce tertipuri sa gaseasca pentru a amana. Trebuia sa prezentam plenului un proiect de hotarare, o chestiune foarte simpla. Plenul ar fi votat, se numarau acolo voturile si am fi vazut ce se intampla, se incuviinta sau nu, dar noi ne faceam treaba si mergeam mai departe cu un proiect si raspundeam unei solicitari a BP", a mai declarat Boboc.

UPDATE 11.10: Social-democratul absent a venit la sedinta Comisiei. Acum, in sala de sedinte sunt prezenti 5 senatori PSD si 5 senatori PNL.

UPDATE 10.45: Sunt prezenti 9 din cei 11 senatori ai Comisiei. Lipseste un social-democrat si Pataki Csaba de la UDMR. Mario Oprea il inlocuieste pe colegul sau de partid, Cristian Bodea(PNL). Presedintele Comisiei, Catalin Boboc, a citit un proiect de hotarare care prevede ca Senatul a incuviintat retinerea si arestarea lui Sova.

Dupa ce senatorul Ioan Chelaru a spus ca daca in Comisie nu se voteaza secret, atunci hotararea se va ataca in Biroul Permanent, senatorii juristi au decis sa voteze folosind buletine de vot.

Saptamana trecuta, Comisia juridica a analizat motivarea deciziei Curtii si, desi in urma discutiilor s-au desprins doua variante de lucru, niciuna dintre acestea nu a putut fi adoptata prin vot, astfel ca punctul de vedere inaintat conducerii Senatului a cuprins atat propunerea PNL, cat si pe cea a PSD, informeaza Agerpres.

Concret, varianta propusa de catre liberalii juristi, prin vocea presedintelui Comisiei juridice, Catalin Boboc, vizeaza reinterpretarea votului dat in cazul Sova, in timp ce varianta propusa de catre social-democratul Ioan Chelaru presupune reluarea intregii proceduri, inclusiv a votului, argumentul lui Chelaru fiind acela ca 'CCR declarand neconstitutionala o hotarare a Senatului a invalidat intreaga procedura care a avut loc atunci cu privire la domnul Sova".

"Punctul de vedere al Comisiei juridice (solicitat de Biroul permanent - n.r.) a avut doua propuneri, dar niciuna, din nefericire, nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi adoptata. Una a fost respinsa (reinterpretarea votului - n.r.), iar alta (reluarea procedurii - n.r.) nu a intrunit numarul de voturi pentru a fi adoptata. Luand act de aceasta situatie, Biroul permanent a decis ca pana marti Comisia juridica sa elaboreze o hotarare cu privire la ceea ce trebuie facut (in cazul Sova - n.r.), care va fi supusa plenului", a explicat vicepresedintele social-democrat al Senatului Cristian Dumitrescu, dupa sedinta Biroului permanent de martea trecuta.

Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a exprimat, saptamana trecuta, pe marginea acestui subiect, afirmand ca in situatia in care Comisia juridica, din considerente de cvorum si de majoritate, nu va ajunge la o concluzie, plenul Senatului urmeaza sa transeze acest caz.

"Daca avem din partea Comisiei juridice o propunere articulata, care a primit votul in comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate sa o accepte sau poate sa o respinga. Daca in comisie nu se ajunge la nicio propunere pentru ca nu pot sa intruneasca votul majoritar, atunci in plen incep discutiile, vin propunerile, de exemplu, ale liderilor grupurilor parlamentare sau ale celorlalti senatori si se supun acelea la vot", a subliniat Tariceanu, miercurea trecuta.