Imprimare
PDF

Seful Politiei Romane, noi explicatii privind soferul cu numere anti-PSD. ”A intrat legal, dar imoral in tara”


Ioan Buda, seful Politiei Romane, a facut noi precizari despre cazul soferului cu numere anti-PSD, care a ramas fara placute, fara permis si s-a ales cu dosar penal.
Ioan Buda a sustinut in fata jurnalistilor ca actiunea Politiei nu a incalcat vreun amendament al Conventiei de la Viena. Mai exact, este vorba de un amendament din 2016, care precizeaza ca nu este obligatoriu ca placutele sa aiba si numere, nu doar litere.
 
Ioan Buda: ”Secretariatul General al ONU informeaza statele membre cu privire la acest amendament. Acest amendament, in maximum 12 luni, va fi notificat statelor membre. Statele membre vor da un raspuns in acest sens. Dupa 6 luni de zile, intra tacit. Nu sunt probleme cu Conventia de la Viena. Punct.”
 
Jurnalist: ”Asta nu inseamna ca Romania a aprobat amendamentul?”
 
Ioan Buda: ”Secretariatul General al ONU a trimis statelor membre notificarea respectiva, dupa care Secretariatul General ia cunostinta de acel raspuns al statului membru, dar, daca nu sunt modificari sau alte chestiuni la amendamente, in 6 luni - deci in total 18 luni - tot Secretariatul General transmite statelor membre ca nu sunt alte amendamente la conventia respectiva. Putem discuta de mai multe conventii”.
 
Jurnalist: ”De Conventia de la Viena?”
 
Ioan Buda: ”Este aplicabila.”
 
Jurnalist: ”Si de ce nu a fost aplicata la noi atunci?”
 
Ioan Buda: ”Cum nu a fost aplicata?”
 
Jurnalist: ”Pai daca a fost aplicata, inseamna ca barbatul respectiv nu trebuia sanctionat...”
 
Ioan Buda: ”Sunt 2 chestii distincte. Discutam de Conventie si de masurile politienesti care s-au luat in interiorul tarii.”
 
Jurnalist: ”Dar acele masuri au fost luate in baza Conventiei de la Viena.”
 
Ioan Buda: ”Nu.”
 
Jurnalist: ”Asta s-a declarat...”
 
Ioan Buda: ”Pai acum ma intrebati pe mine si eu trebuie sa va spun chestiunea asta. El s-a prezentat la intrarea in tara. A intrat legal din punct de vedere al placutelor de inmatriculare. Din punctul meu de vedere imoral, pentru ca avea acea sintagma vulgara. Asta e alta problema. Poseda documente de calatorie, documente pentru mijlocul de transport si a intrat in tara legal.
 
Dupa intrarea in tara, in spatiul public a ajuns aceasta problema, ca exista un autoturism care circula in Romania cu placute cu acea sintagma vulgara. Bineinteles ca noi am luat masuri de a-l identifica si in acelasi timp am discutat pe canalele noastre de cooperare politieneasca - Interpol, Europol, atasatul de Afaceri Interne al Romaniei. Am primit un raspuns de la autoritatile suedeze prin care ne informeaza ca placutele de inmatriculare nu sunt valabile decat pe teritoriul Suediei.”
 
In ziua in care soferul a ramas fara numere, fara permis si s-a ales cu dosar penal, Politia Romana a sustinut urmatorul lucru: ”Conventia de la Viena precizeaza foarte clar ca numerele de inmatriculare trebuie sa fie formate fie din cifre, fie din cifre si litere. Romania nu permite folosirea altor numere.”