Imprimare
PDF

Sansa de schimbare a invatamantului romanesc: 1 milion de euro pe luna, timp de 4 ani


Cel mai mare proiect pe care Ministerul Educatiei il va realiza prin fonduri europene, CRED, programul de formare a 55.000 de cadre didactice, a fost relansat miercuri, la doar 4 luni dupa ce a fost deja anuntat public, tot oficial.
In joc este o miza uriasa: 1 milion de euro pe luna, timp de 4 ani si sansa de schimbare a invatamantului romanesc, prin modernizarea metodelor de predare. Insa, cum se vor schimba concret aceste metode nu e clar, deocamdata ministerul lucreaza de luni bune la principii.
 
“La mine la tara este o vorba: orice lucru inceput e pe jumatate facut. Daca astazi l-am inceput, inseamna ca jumatate din acest proiect l-am rezolvat”, aceasta era declaratia ministrului Educatiei din noiembrie 2017, Liuviu Pop, cand proiectul CRED era lansat in fata a cateva sute de profesori.
 
La 4 luni distanta, proiectul a fost prezentat ca nou. “Ma bucur sa fiu astazi aici la conferinta de lansare si prezentare a acestui proiect”, a declarat actualul ministru al Educatiei, Valentin Popa.
 
Ministerul sustine ca in tot acest timp a lucrat la metodologia de implementare a proiectului.
 
“Acum 4 luni a fost o festivitate in care s-a semnat contractul pentru implementarea acestui proiect, astazi este prima actiune din cadrul proiectului”, a explicat ministrul.
 
CRED presupune instruirea a 55.000 de cadre didactice in urmatorii 4 ani. In iunie se va face un apel public catre profesorii romani cu experienta sa devina primii formatori.
 
“Vom alege pe cei mai buni dintre cei buni. Formatorii de formatori sunt, evident, cei mai importanti”, a transmis Valentin Popa.
 
Dupa selectia primilor 50-60 de formatori nationali, in toamna lui 2018 vor avea loc primele cursuri. Acestea vor implica 60 de ore fata in fata cu formatorul si 60 de ore, un curs online.
 
La final, profesorii vor primi atestat de competente si vor deveni la randul lor, formatori. Informatiile vor fi transmise in cascada, pana cand, dupa 4 ani, vom avea 55.000 de profesori pregatiti sa adapteze metodele de predare noilor generatii de copii, astfel incat sa le dezvolte personalitatea celor mici si sa ii motiveze sa vina cu drag la scoala.
 
Stirile PRO TV vor urmari indeaproape implementarea acestui program, care dupa multa vreme poate moderniza invatamantul romanesc.