Imprimare
PDF

Romanii prefera sa lucreze de acasa. Companiile sunt mai deschise fata de aceasta varianta


8 din 10 romani doresc sa lucreze de acasa, iar 13 % chiar reusesc acest lucru, dupa cum arata studiul unei platforme de recrutare online.
Oamenii spun ca sunt mai eficienti si mai putin stresati. Din aprilie, cand s-a legiferat munca la distanta, si companiile sunt mai deschise fata de aceasta varianta, care le permite sa scada din costurile administrative.
 
Ovidiu: “In 2-3 minute tot mediul meu e pregatit pentru ziua de lucru. In dimineata asta merg pe un pic de rock”.
 
Ovidiu Chicea are 29 de ani, locuieste in Sibiu si este inginer specializat in dezvoltarea sistemelor de siguranta pentru industria auto. Compania ii permite sa lucreze de acasa o zi pe saptamana.
 
Asemenea lui sunt 35% dintre angajatii romani, releva studiul ejobs. Se considera avantajati pentru ca: nu mai pierd timp in trafic, economisesc banii pentru transport si masa de pranz, petrec mai mult timp cu familia si intra mai rar in conflict cu colegii de serviciu.
 
Ovidiu Chicea, inginer dezvoltare algoritmi: “Un alt lucru care poate sa contribuie este ca am toate lucrurile mele. Lucrurile de acasa, un robotel care imi face mie placere sa-l vad sau snackurile. Tu iti stabilesti conditiile, temperatura, ambianta, lumina, tot ce iti doresti tu.”
 
48% dintre cei intrebati au declarat ca de cand lucreaza de acasa productivitatea lor a crescut.
 
86% dintre romani isi doresc acest mod de lucru, iar angajatorii au inteles ca, daca ar fi mai flexibili, ar atrage mai usor tineri specialisti.
 
Lacramioara Daraban, manager resurse umane: “La Sibiu, mai bine de 70% sunt angajati sub 35 de ani. In primul rand apreciaza faptul ca pot sa lucreze altfel si pot sa iasa din rutina unei zile de lucru in birou”.
 
Bogdan Badea, CEO Ejobs Romania: “E un diferentiator al anumitor companii care vor sa atraga angajati. Toata lumea se chinuie sa ofere beneficii, sa faca sedii cat mai frumoase, dar a permite munca de acasa e un mare diferentiator pe care nu si-l permite toata lumea din punct de vedere al activitatii”.
 
Exista insa si argumente contra muncii de la distanta: cei care stau acasa ajung sa lucreze mai mult, spun o treime dintre cei consultati, iar o cincime se simt singuri si instrainati. 15% recunosc ca au dificultati in a face schimb de informatii cu colegii sau sefii.