Imprimare
PDF

Romanii, mai fericiti decat erau in 2012. Suntem pe 52 in topul global


Lumea intreaga sarbatoreste Ziua Internationala a Fericirii, asa cum a fost ea stabilita de ONU. Spre deosebire de acum 6 ani, cand romanii primeau eticheta de cei mai nefericiti din UE, de aceasta data avem un motiv in plus sa zambim.
Am urcat cateva locuri, in topul global, care ia in calcul atat situatia economica, unde nu stam prea stralucit, cat si optimismul, increderea si darnicia popoarelor.
 
Suntem fericiti cand putem sa facem planuri. Altfel, fericirea “masurata oficial” de ONU imbina un algoritm matematic, in care intra PIB-ul tarii si speranta de viata a oamenilor, cu perceptia lor subiectiva asupra starii de bine. Adica bucuriile de fiecare zi.
 
In topul global al fericirii, Romania a urcat pe locul 52. Adica incheie glorios prima treime a unui clasament cu 156 de state, care incepe cu Finlanda si se incheie cu Burundi. Dar care sunt totusi sursele fericirii? Poate veni cu un ciolan pe care il iei ca sa il pui pe varza sau cu primele capsuni din sezon, pe care abia te induri sa le cumperi. Sau cu un ruj mult dorit. In orice secunda ai pune intrebarea, vei primi peste 7 miliarde de raspunsuri.
 
In acest an, Organizatia Nationilor Unite ne-a cerut tuturor sa “dam share” fericirii.
 
Un alt sondaj facut pe 1400 de romani singuri arata ca 47% dintre femei si doar 35% dintre barbati se considera fericiti, chiar si in lipsa unui partener. Iar unii se bucura pur si simplu pentru ca sunt sanatosi.