Imprimare
PDF

Romanii cumpara masini de sute de mii de euro. Judetele cu cele mai multe limuzine


Codasi la nivelul de trai suntem, dar ne putem mandri ca ne situam la jumatatea clasamentului european al masinilor de lux. Asta arata despre Romania datele internationale ale pietei auto.
In garajele romanilor care-si permit sa dea sute de mii de euro pe un automobil au ajuns anul trecut peste 1.200 de masini foarte scumpe. Vorbim despre marci ca Aston Martin, Bentley, Ferarri, Lamborghini sau Rolls Royce. Cu asa apetit de cumparaturi, nu-i de mirare ca dealerii auto au adus la Salonul International Auto de la Bucuresti foarte multe dintre noile modele de lux.
 
Pe locul 26 din 52 de state europene - aici e Romania la capitolul masini de lux, potrivit datelor companiei britanice Jato Dynamics. In statisticile Politiei figurau anul trecut 1.217 autoturisme exclusiviste din marcile Aston Martin, Bentley, Bugatti, Ferarri, Lamborghini, Maserati, Maybach, McLaren si Rolls Royce. Asta e si explicatia pentru care noul model Phantom a fost adus la Salonul International de la Bucuresti. Interesant e ca puteti sa puneti in aceasta masina orice poate fi cumparat cu bani.
 
Cristian Bednar, manager Rolls-Royce Romania: “Pleaca de la 375.000 de euro plus TVA. Nivelul de pret are ca limita superioara imaginatia si doleantele clientilor. Adica vrea usa, am nu stiu ce sculptura la bord sau numele gravat in cristal. In principiu, cam orice cerere primita de la clientii nostri a fost onorata de catre fabrica.”
 
Doar anul trecut s-au inmatriculat 190 de modele Rolls Royce in Romania, cele mai multe in Capitala si unul chiar in Teleorman.
 
O limuzina inseamna peste 300 de cai putere, dar si un pret de peste 200.000 de euro. Si de regula oamenii care isi permit o astfel de masina o utileaza si cu sofer sau chiar valet. In topul judetelor din Romania in 2017, la capitolul inmatriculari de astfel de masini de lux, conduce detasat Bucurestiul, cu 680 de modele. Pe doi este Ilfovul, insa la mare distanta, pe locul al treilea Constanta, urmata de Timis si Cluj. 
 
Brasov, Arges, Iasi, Sibiu sau Dolj sunt judete cu peste 20 de masini de lux. In Vaslui si Salaj, nimeni nu si-a luat masina de fite in 2017. Dupa limuzine, cele mai cautate sunt masinile super-sport si, mai nou, SUV-urile de lux.
 
Fostul fotbalist Viorel Moldovan spune ca nu ar da peste 200.000 de euro pe o masina.
 
Viorel Moldovan: “Eu sunt fan jeep-uri si acum ma uitam pentru baiatul meu sa caut sa ii iau un model electric sau hibrid. Masina trebuie sa iti ofere un confort foarte bun, sa fie echilibrata si din punct de vedere al consumului... Nu sunt disperat sau adeptul de a cheltui bani si sa nu o folosesti.”
 
Dealerii auto recunosc ca, de regula, clientii marcilor exclusiviste sunt foarte discreti. Comenzile se fac rareori la saloanele auto, cel mai des negocierea are loc in showroom. Majoritatea curiosilor de la targ, fara averi de investit in masini de lux, raman cu optiunea cea mai ieftina.