Imprimare
PDF

Romania vrea sa creeze o uriasa Biblioteca Digitala. De ce Biblioteca Nationala nu se implica


Ministerul Culturii vrea ca in urmatorii 3 ani sa inaugureze ″Biblioteca Digitala a Romaniei″⁣.
Peste 700 de mii de carti, fotografii ori filme vor putea fi vizionate pe culturalia.ro. Zeci de institutii din toata tara isi vor digitaliza operele, mai putin Biblioteca Nationala. Reprezentantii institutiei cred ca transferul acestor materiale vechi, din „offline”, in online, trebuie pregatit mult mai bine.
 
Desi ne mandrim cu internet extrem de rapid si am putea promova cultura romaneasca pe site-ul europeana.ro mai avem nevoie de multi ani pentru ca operele noastre sa poata fi citite online de oricine din lume.
 
Dar Ministerul Culturii promite ca in urmatorii trei ani vom avea o ″biblioteca digitala″⁣ bogata. Pana in 2020 pe platforma culturalia.ro ar trebui sa avem, cel putin teoretic, o impresionanta biblioteca, muzee si o intreaga arhiva unde vom gasi carti fisiere audio si obiecte 3D, in total 750 de mii de titluri - din 29 de institutii din Romania, printre care 19 muzee si 5 biblioteci. Proiectul costa 53 de milioane de lei. ′
 
18 oameni vor coordona de la centru zeci de angajati din diferite biblioteci si muzee din tara. 3 ani vor munci la transferul materialelor pe internet cu ajutorul unor aparate de ultima generatie. De pilda, casele din Muzeul Astra din Sibiu vor fi scanate 3d.
 
Insa una dintre cele mai importante institutii din domeniu, Biblioteca Nationala a Romaniei nu vrea sa faca parte din acest proiect.
 
Luminita Gruia, sefa serviciului IT, explica: „Noua ni s a spus ca primim un robot care e total inadecvat pentru ce avem noi aici - ar distruge operele... Lipsa investitiilor permanente din sistem a facut sa se ajunga aici, suntem in criza...”
 
Uluitor este ca, in 2018, din lipsa de fonduri, la Biblioteca Nationala a Romaniei sunt doar 4 angajati care se ocupa de digitalizare si numai 2 aparate de scanat. Astfel, reusesc sa transfere in online aproximativ 1500 de carti, fotografii si documente anual.
 
Iar pentru a digitaliza cele 640 de mii de materiale doar din colectiile speciale ale Bibliotecii ar fi nevoie de ...sute de ani.
 
Marinela Covaci, sef servicii integrate de biblioteca: „Suferim mult din cauza infrastructurii... pentru ca lucram la nivelul anului 2009 si suntem in 2018 si am atins capacitatea maxima de salavare... nu mai avem unde sa salvam nimic″
 
Proiectul ″culturalia.ro″⁣ va fi demarat la mijlocul anului, iar in 2020 va putea fi utilizat oriunde in lume, gratuit.