Imprimare

Romania n-a mai construit un spital de la zero de peste 40 de ani. Cum riscam sa pierdem 150 de milioane de €


Riscam sa pierdem finantarea europeana de peste 150 de milioane de euro pentru cele 3 spitale de la Cluj, Craiova si Iasi, care ar fi trebuit sa fie deja in santier.
De mai bine de trei ani, Ministerul Sanatatii nu a reusit sa faca studiile de fezabilitate.
 
Acordul pentru spitalele din Iasi, Cluj si Craiova a fost semnat cu oficialii de la Comisia Europeana in iulie 2015. Intr-un an ar fi trebuit sa fie gata studiile de fezabilitate, pentru ca apoi sa inceapa licitatiile ca sa primim o parte din bani.
 
Din nefericire, la acel moment nu a existat nici macar un plan referitor la nevoile pacientilor din fiecare regiune.
 
Din decembrie 2016, ministerul a primit si ajutorul unui expert de la Banca Europeana pentru Investitii. Desi a trecut de atunci inca un an si jumatate, documentatia tot nu este gata.
 
De cand s-a concretizat planul celor trei spitale regionale, in 2015, s-au adunat si intarzierile. Fostul ministru al Sanatatii, Florian Bodog, a promis ca studiile de fezabilitate vor fi gata in martie, iar acum actualul ministru spune ca vor fi gata abia la sfarsitul anului.
 
Acesta este termenul limita dat de oficialii de la Bruxelles pentru finalizarea studiilor. Daca in final vom reusi, cele trei spitale cu cate 1.000 de locuri ar trebui sa fie gata pana in 2023. In caz contrar pierdem banii europeni.
 
Angela Cristea, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania: “Vorbim de peste 150 de milioane de euro pentru 3 spitale regionale, cam 50 pentru fiecare spital. Aceasta este o parte din finantare, cealalta trebuie sa vina de la bugetul national”.
 
Cristian Sas, presedinte Colegiul Pacientilor: “Este nevoie de niste spitale care sa preia cazurile sofisticate din tara si sa le rezolve eficient”.
 
Istoria promisiunilor electorale care includ spitale regionale nu e de data recenta. Prima data au fost promise in 2006, insa proiectul a fost abandonat in 2009.
 
In 2011 Guvernul a anuntat din nou construirea lor, de aceasta data in parteneriat cu firme private.