Imprimare
PDF

Romania are cel mai adanc gol bugetar de la criza economica. Solutii cautate peste program


Bugetul Romaniei da semne de avarie. Statul cheltuie mult mai mult decat incaseaza, arata datele din februarie.
Romania a ajuns sa aiba cel mai adanc gol bugetar de la criza economica incoace, iar economistii pun asta pe seama salariilor marite brusc. La Ministerul Finantelor s-au cautat solutii de redresare pana tarziu in noapte.
 
De la un surplus in buget de aproape 2 miliarde de lei in ianuarie, Romania a trecut in februarie la un deficit, adica o lipsa de 5,5 miliarde de lei, cel mai mare din ultimii opt ani. Asta in vreme ce cheltuielile statului au crescut alarmant, cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile nu au tinut pasul.
 
Ionut Dummitru, presedintele Consiliului Fiscal: ″Cheltuielile cu salariile cresc foarte repede, peste ceea ce e bugetat. Sunt in primul rand ingrijorari legate de dinamica acestor cheltuieli, plus veniturile care merg destul de prost.″⁣
 
Dupa publicarea acestor date, ministrul Finantelor i-a convocat pe subordonatii de la ANAF. Au cautat solutii pentru cresterea veniturilor pana seara tarziu.
 
Valentin Mavrodin, secretar de stat in Ministerul Finantelor: ”Discutiile la anumite ore sunt frecvente, nu stiu cine s-a inflamat asa de rau. Probabil a fost cineva din interior deranjat ca a ramas peste program la serviciu.”
 
O sursa de bani in plus la buget ar fi impozitarea averilor tinute la secret. Din raportul de activitate al ANAF pe anul trecut reiese ca progresele sunt lente.
 
Anul trecut, inspectorii au terminat verificarile in cazul a 166 de persoane si au gasit nereguli in cele mai multe cazuri. Asa au scos la iveala 313 milioane de lei nedeclarati, pentru care statul trebuie sa incaseze dari de 81 de milioane de lei.
 
In aproape 50 de situatiii, inspectorii au facut plangeri penale, in ciuda unor justificari primite de la cei controlati, care au sustinut ca banii sunt mosteniti sau primiti drept cadou de nunta.
 
ANAF nu divulga numele celor care au fost prinsi ca si-au ascuns averile, pentru ca - spune instititia - aceste informatii tin de secretul fiscal. Stim insa ca printre cei verificati sunt artisti, sportivi, patroni cu afaceri imobiliare, dar si persoane fara ocupatie, care au masini si case de lux.
 
De exemplu, numai anul trecut, in Romania, au fost inmatriculate peste 1.200 de masini de peste 200.000 de euro fiecare.
 
Controalele au continuat si anul acesta, in 18 cazuri, iar inspectorii au gasit 13 milioane de lei nedeclarati si au facut trei plangeri penale. Cei prinsi pe picior gresit de ANAF sunt executati silit, dar statul poate astepta ani buni pana recupereaza banii de la evazionisti.