Imprimare
PDF

Replica dezvoltatorului blocului care a ars. De ce sustine ca nu are nicio vina


Desi imobilul a fost ridicat fara autorizatie in urma cu 5 ani, niciun responsabil nu a reusit sa-l demoleze. Dezvoltatorul a avut astfel mana libera sa vanda apartamentele, mai ales ca le dadea la jumatate din pretul pietei.
Locatarii stiau ca blocul n-are autorizatie, motiv pentru care n-au putut sa incheie acte de vanzare cumparare. Asa ca au batut palma in baza unui antecontract incheiat la notar. Unii au platit integral apartamentele, altii ii achitau lunar rate dezoltatorului, Ilie Ionita.
 
Inspectoratul de Stat in constructii l-a dat in judecata pe dezvoltator pentru a-l obliga sa darame cladirea. Actiunea a fost insa suspendata pentru ca investitorul a dat la randul sau in judecata primaria si a cerut obtinerea avizului de constructie. Dar fara sa solicite primariei documentul. Cererea ii este respinsa, primaria nu face nimic, inspectoratul revine in 2017 cu o alta solicitare, dar si aceasta este respinsa pentru ca... inspectoratul nu a putut obtine de la primarie hotararea definitiva ca lui Ilie Ionita nu i se poate emite autorizatia.
 
In replica, fratele dezvoltatorului, care e si partener in firma, spune ca procesul pentru obtinerea autorizatiei a intarziat foarte mult si asa s-a ajuns aici. In plus, acesta sustine ca nu are nicio vina cata vreme focul a pornit de la o casa de langa bloc si nu din interiorul constructiei.
 
Victime in acest cerc vicios au fost cumparatorii, care s-au trezit vineri noaptea inconjurati de flacari. Cativa au mers la primaria sectorului 5 sa primeasca ajutorul de urgenta anuntat de edil - 3.000 de lei pentru fiecare persoana, si promisiunea ca toti vor fi ajutati sa se mute, cu chirie. La randul lui, investitorul a promis ca le va o oferi un ajutor.
 
Doar cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii s-au sesizat in 2013 l-au sanctionat pe investitor si l-au somat sa darame blocul. Conform legii, primarul trebuie ia decizia finala, daca o constructie fara autorizatie va fi demolata. Edilul de atunci, Marian Vanghelie nu a comentat situatia, iar actualul, Daniel Florea, paseaza raspunderea.