Imprimare
PDF

”Reparatii” la salariile bugetarilor. Reactia sindicalistilor din Sanatate la noul regulament


Guvernul vine cu o “reparatie″ la salariile bugetarilor si introduce o noua grila de sporuri pentru medici, asistente si alti angajati din sistem.
Salariatii din Sanatate vor putea primi sporuri de pana la 85% din lefurile de baza. Sindicalistii spun, insa, ca noile reguli nu rezolva complet problema, pentru ca medicii de la urgenta, de pilda, sunt dezavantajati. Teoretic, ei pot primi sporuri, dar spitalul nu va avea acesti bani, pentru toti.
 
Guvernul a decis ca cele mai mari sporuri le vor primi angajatii care lucreaza in conditii deosebit de periculoase, de exemplu, medicii, asistentele si alti angajati de la Urgente, terapie intensiva si din sectiile de oncologie. In cazul lor, sporurile pot ajunge pana la 85% din salariul de baza.
 
Sindicalistii din sanatate spun, insa, ca noul regulament aprobat de Guvern nu aduce cresteri echitabile de venituri, asa cum au cerut. Problema lefurilor din sistemul sanitar a pornit de la noua lege a salarizarii, care plafoneaza sporurile la 30% din totalul cheltuielilor salariale.
 
Si asta pentru ca in aceste spitale sunt multi medici care ar avea dreptul de a primi 85% din salariu, insa totatul sporurilor nu poate depasi 30% din fondul general de salarii, medie care in alte spitale se obtine acordand sporuri mai mici celorlalte categorii de personal. Doar ca la urgenta, toti lucreaza in conditii extreme.
 
Ministrul Sanatatii le recomanda managerilor de spital sa introduca si servicii cu plata, dupa modelul celor de la privati, prin care sa obtina venituri proprii. Acest model a fost implementat de Sorina Pintea chiar in spitalul pe care la condus in Baia Mare.
 
Noul regulament privind sporurile se va aplica incepand cu lefurile aferente lunii martie.
 
GRILA SPORURILOR IN SANATATE:
 
- conditii periculoase: 15-25%;
 
- conditii deosebit de periculoase: 35-85%;
 
- surse de radiatii in conditii periculoase: pana la 30%;
 
- conditii deosebite (stres, risc): 5-15%.