Imprimare
PDF

Reactiile liderilor maghiari referitoare la atacul lui Basescu


Dupa ce Traian Basescu a declarat ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", reactiile liderilor maghiari nu au intarziat sa apara.


Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, considera ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu sunt "periculoase", mai ales ca maghiarii din Transilvania intotdeauna au respins pozitiile extremiste, indiferent daca acestea au venit din Ungaria sau Romania.

"Interesul nostru (al maghiarilor din Transilvania - n.r.) este ca liderii Romaniei si Ungariei sa nu subordoneze interesele comunitatii maghiare propriilor lor interese politice de moment, ci mai degraba sa discute despre ce pot face ei ca noi sa traim mai bine pe pamantul nostru natal", a spus Antal.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe a lansat un apel catre liderii politici romani "responsabili", pentru ca problema comunitatii maghiare sa nu mai fie folosita in scopuri electorale.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca declaratia presedintelui Traian Basescu despre Ungaria "nu este corecta si binevenita", seful statului trebuind sa fie "un factor de echilibru, nu sa puna paie pe foc".

"Nu cred ca o astfel de declaratie a sefului statului, potrivit careia Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei, este corecta, este binevenita, fiindca este o amenintare directa venita de la comandantul suprem, de la presedintele Romaniei. Daca la declaratiile lui Vona Gabor reactioneaza presedintii partidelor, politicienii, e ok, institutiile, cum a fost MAE, dar reactia presedintelui Basescu este supradimensionata la o afirmatie absolut necugetata si pe care noi am condamnat-o, a lui Vona. Nu pot sa-l inteleg pe presedintele Basescu la ce razboi se arunca in acest moment si de ce vine cu amenintari directe, cu amenintari concrete la adresa Ungariei, nu este de bun augur si este inacceptabil. Presedintele trebuie sa fie un factor de echilibru, nu trebuie sa puna paie pe foc, si cred ca a depasit mult acele limite si decenta, care ar trebui sa fie un ghid pentru presedintele Romaniei si nu cred ca e bine ca el intra in razboi", a spus Kelemen.