Imprimare
PDF

Promisiuni facute doi ani la rand, nicio sectie de arsi gata. Pacientii mai au de asteptat


Sectiile de arsi din tara mai au de asteptat pana isi vor deschide portile, in ciuda promisiunilor facute de oficiali.
Autoritatile nu au cumparat nici pana acum toata aparatura, desi fiecare ministru al Sanatatii, din ultimii doi ani, si-a dat cuvantul ca a stabilit termene de livrare.
 
Sorinta Pintea, actualul ministru, spune ca ultimele proceduri de achizitie au fost incheiate si peste 2-3 luni vor putea fi tratati marii arsi in centrele din Bucuresti, Timisoara si Iasi.
 
Noul corp al Spitalului Judetean Timisoara, construit special pentru tratarea celor cu arsuri grave, are 3 rezerve finalizate. Celelalte doua mai au nevoie de cateva retusuri, dar conducerea nu vrea sa le faca, pana cand nu vine aparatura promisa de autoritati.
 
″Incepand cu peste 6 saptamani, aceste spitale vor avea aceste echipamente”, a transmis pe 12 ianuarie 2018 fostul ministrul al Sanatatii, Florian Bodog.
 
“Conform contractului, echipamentele vor ajunge in spitale pana la sfarsitul lunii august, acesta este termenul de livrare si instalare. Dotarea este un proiect special. Banca Mondiala are conditii pentru organizarea licitatiilor si o etapizare”, a transmis pe 11 aprilie 2018 Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.
 
Sectia are deocamdata 5 paturi, suporturi pentru perfuzoare si un ecograf, care au ajuns in primavara. Ar mai trebui sa soseasca, printre altele, aparate de rezonanta magnetica si computere tomograf.
 
”In decursul lunii august au fost finalizate procedurile de achizitie pentru ultimele componente, iar livrarile vor fi probabil intre 6 si 8 saptamani”, a precizat joi Sorina Pintea, actualul ministru al Sanatatii.
 
Eniko Hordovan este unul dintre medicii care au facut practica speciala in Berlin, pentru a ingriji arsii. In total, 40 de cadre medicale sunt pregatite si asteapta sa ingrijeasca suferinzii.
 
“Ne doare pentru ca am vrea sa tratam, suntem sunati de foarte multe ori in garzi sa primim marii arsi si nu avem unde sa sa ii cazam”, a transmis Eniko Hordvan, medic specialist chirurgie plastica.
 
Pacientii sunt tratati acum in spitalul judetean si de multe ori sunt plimbati de la un etaj la altul. Daca noul corp ar fi dotat corespunzator, nu s-ar mai face atatea drumuri. Mai mult, pentru a face fata cererii, medicii din spital dezafecteaza un salon obisnuit, cu 3 paturi, in care improvizeaza apoi o boxa pentru arsi.
 
“Duceam monitoare, tot ce trebuie acolo si ne ingrijeam de acesti mari arsi si am avut cateva rezultate foarte bune, au fost pacienti care au fost 65-70 la suta care au fost vindecati si au plecat acasa. Am acceptat si acceptam in continuare, in masura posibilitatilor, sa primim si sa tratam cazuri din astea mai grave, care de fapt ar trebui sa beneficieze de acea locatie”, a transmis Gheorghe Noditi, sef-sectie Chirurgie Plastica si Reparatorie Spitalul Judetean Timisoara.
 
Situatia este similara si la Iasi. Centrul pentru marii arsi a fost finalizat la inceputul lui 2017, cu 40 de milioane de lei, dar nu are toata aparatura.