Imprimare
PDF

Programul “masa calda pentru elevi”, greu de pus in practica in scolile din Romania


Desi laudabila, initiativa unei mase calde pentru elevi este greu de pus in practica. In judetul Arad, de pilda, unii primari au comandat containere, au facut cantine si au semnat contracte cu firme de catering.
Alti directori de scoala insa, desi s-au inscris in program nu au reusit sa parcurga toate etapele si nici nu trag sperante pana la vacanta mare.
 
Cei 375 de elevi ai scolii “Ilarion Felea” din Arad au mancat pentru prima oara un pranz cald la scoala. Autoritatile au cumparat un container, in care au facut o cantina cu 100 de locuri.
 
“Astazi le dam micutilor supa de pui a la grec, friptura de pui, pilaf de orez, banana ca fruct si un corn”, explica Mariana Suici, director Cantina Sociala Arad.
 
Desi lucrurile au inceput sa se miste, lipsurile sunt mari.
 
“Ar fi nevoie de o persoana pentru igienizare acestui spatiu. Ar mai fi nevoie de suplimentare la bugetul scolii pentru achizitionarea apei potabile, a paharelor de unica folosinta si ar mai fi cateva, a tacamurilor”, explica Sofia Mladin, director Scoala Gimnaziala “Ilarion Felea” Arad.
 
In alte institutii de invatamant, directorii sustin ca nu au nici o sansa sa inceapa acest program pana la finalului anului scolar. De pilda, in liceul teoretic Peciu Nou, abia a fost finalizat meniul. Reprezentantii institutiei sustin ca pana acum au facut o lista cu intolerantele alimentare ale elevilor si oricum nu au ales firma de catering. Primaria trebuie sa incheie licitatia.
 
”Documentele, metodologia ordinul sa apara putin mai devreme pentru ca acea procedura de achizitie dureaza cam doua luni de zile, fara contestatii”, spune Marioara Cobrac, director Liceul Teoretic Peciu Nou.
 
In programul “masa calda pentru elevi” sunt incluse 50 de scoli din intreaga tara. Guvernul aloca 7 lei pentru mancarea fiecarui copil.