Imprimare

Prizonierii teroristilor care au rapit un roman in Burkina Faso au statut de sclavi


Al-Mourabitoune, gruparea terorista care sustine ca l-a rapit pe Iulian Ghergut, este una dintre cele mai dure organizatii islamiste. Prizonierii sunt umiliti uneori ca niste sclavi pentru a le reaminti strainilor despre faptul ca populatia de culoare a fost pana secolul trecut in robie in unele zone de pe glob.

Constanteanul George Iachim, unul dintre cei patru romani prizonieri care au scapat de gruparerea terorista Al-Mourabitoune in urma cu doi ani, in atacul organizatiei din Algeria, isi aminteste ca membrii gruparii erau foarte duri. “Nu conta de unde erai si habar nu aveau de Romania”, a declarat acesta pentru "Evenimentul zilei".

Intre timp, conform unor surse implicate in tratativele pentru eliberarea lui Iulian Gherghut, romanul capturat in aprilie, teroristii africani despre care se prespune ca ar avea relatii cu Statul Islamic sau cu Al-Qaeda, au invatat mai multe despre Romania. “Facem orice e posibil ca sa-l salvam pe romanul rapit, dar vrem sa facem asta fara tam-tam. Fara sa crestem valoarea romanilor. Nu vrem sa crestem cota romanilor sa ne trezim cu un val masiv de rapiri al celor care muncesc in zona”, ne-a precizat sursa citata.

Cat despre statutul strainilor rapiti de membrii gruparii Al-Mourabitoune, acestia sunt tinuti inchisi si uneori batjocoriti sau chiar folositi la munca. Asta pentru a fi umiliti, reamintindu-le strainilor ca populatia de culoare, dar si musulmanii au fost tratati ca sclavi ai albilor pana in secolul trecut.

Ipoteza: romanul a fost cumparat de Al-Mourabitoune

“Cred ca romanul a fost rapit initial de o grupare locala care apoi l-a vandut sau l-a dat celor de la Al-Mourabitoune. Asa se explica si faptul teroristii au anuntat ca l-au rapit la o luna de la momentul disparitiei lui Ghergut. Cunoscand realitatile zonei, cred ca romanul a fost rapit de un clan, trib local si apoi a fost vandut celor de la Al-Mourabitoune, probabil in schimbul uneor arme sau accesului la anumite drumuri”, ne-a declarat un conational care a trait in zona Africii de Vest.

Aceasta supozitie, vine sa confirme ca din 2013, cand teroristii, habar nu aveau de Romania – asa cum a declarat Iachim - si pana acum, romanii au devenit o marfa de valoarea pentru triburile locale.

Asta se datoreaza si prezentei afaceristului Frank Timis in Africa Occidentala, in state ca Coasta de Fildes si Burkina Faso. Presa africana apreciaza ca omul de afaceri din Romania a realizat investitii de 4,5 miliarde de dolari. Cele mai importante au fost in domeniul minier si in cel al liniilor ferate, primand un contract de 2,1 miliarde de dolari pentru a realiza calea ferata dintre Burkina Faso si Coasta de Fildes.

“Sunt interesati doar de straini”

Un alt roman care a fost prizonierul terorisilor de la Al-Mourabitoune, in 2013, in criza din Algeria, si-a adus aminte ca membrii organizatiei erau foarte intersati de cetatenii straini pe care ii vedeau ca o marfa. “Teroristii care au atacat locatia in care lucram la momentul acela au cautat doar expati . Localnicilor li s-a permis sa paraseasca locatia fara nici un fel de probleme. Romanii care au fost luati ostatici au avut doar ghinionul si nesansa sa se afle in locul nepotrivit in momentul nepotrivit”, spune acesta pentru "Evenimentul zilei".

Conationalul crede ca a scapat cu viata si pentru ca nu a intrat in contact prea mult cu mebrii Al-Mourabitoune. “Personal nu am avut contact direct cu teroristii pentru a purta o discutie cu ei, altfel nu as mai fi fost astazi in viata”, adauga acesta ingrijorat.

Ghergut lucra pentru Frank Timis

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie, intr-un mesaj audio semnat de cel care se prezinta drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, cunoscut ca pana acum ca seful gruparii. Grupul s-a nascut in 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar si a Miscarii pentru unicitate si jihad in Africa de Vest (Mujao), una dintre formatiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operatiunea franceza Serval

"Autoritatile romane competente verifica in regim de urgenta veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio", se mai spune intr-un comunicat al Ministerului de Externe.

Iulian Ghergut agent de securitate intr-o mina de mangan la Tambao, in nordul Burkinei Faso, in apropiere de frontiera cu Niger si Mali, a fost rapit la 4 aprilie de oameni inarmati care purtau turbane. Acesta lucre ca agent de securitate la o firma detinuta de Frank Timis.
In ianuarie 2013, aceeasi organizatie a luat cu asalt complexul gazifer Tigantourine de langa In Amenas, din Algeria. 38 de ostatici straini au murit, printre care si doi romani: Tiberiu Ionut Costache si Mihail Marius Bucur.