Imprimare
PDF

Primarul si viceprimarul din Miercurea Ciuc, cercetati pentru coruptie, suspendati din functii


Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, si viceprimarul Szoke Domokos, arestati la domiciliu in dosarul in care sunt suspectati de fapte de coruptie, au fost suspendati, joi, din functii, prin ordine ale prefectului judetului Harghita.

Ordinele de suspendare a primarului Raduly Robert Kalman si a viceprimarului Szoke Domokos au fost emise de catre prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, dupa ce Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, a comunicat ca fata de cei doi s-a dispus masura arestului la domiciliu, pe o perioada de 30 zile.

Viceprimarul Antal Attila a confirmat, joi, primirea ordinelor de suspendare emise pe numele celor doi si nu a dorit sa faca alte cometarii.

Conform legii, atributiile primarului Raduly si ale vicerimarului Szoke ar urma sa fie preluate de viceprimarul in functie, Antal Attila.

La finele lunii aprilie, anchetatorii i-au dus pe primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, si pe viceprimarul Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrala, dupa ce au facut perchezitii la locuintele acestora si la sediul Primariei Miercurea Ciuc. Ulterior, primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, instigare la infractiunea de abuz in serviciu si conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz in serviciu si instigare la fals material in inscrisuri oficiale. Tribunalul Bucuresti a decis apoi ca Raduly Robert Kalman si Szoke Domokos sa fie cercetati in arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, in calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizatie de constructie pe baza unor documentatii incomplete, aferente reabilitarii/ modernizarii unui imobil in care isi desfasoara activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universitatii Sapientia. In baza relatiilor dintre Raduly Robert-Kalman si conducerea institutiei de invatamant, primarul fiind si cadru didactic la filiala din municipiu a universitatii, acesta a aprobat, in septembrie 2014, autorizatia pentru efectuarea unor lucrari de constructie la imobil si amenajare a spatiului aferent (parcari si alei in proximitatea acestuia), in conditiile in care documentatiile depuse pentru aprobare nu indeplineau conditiile legale.

In perioada iulie - septembrie 2014, in conditiile in care Casa de Cultura a Sindicatelor - Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii si fata de aceasta s-a deschis procedura de insolventa, in calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert - Kalman a determinat o persoana, desemnata de instanta sa fie administrator judiciar al debitoarei, sa accepte vanzarea catre Primaria Miercurea Ciuc, la un pret subevaluat, a unui imobil detinut de casa de cultura, mai spun procurorii. In acest scop, s-ar fi stabilit sa fie desemnat un evaluator, astfel incat acesta sa mentioneze degradari si uzuri inexistente, apte sa justifice o evaluare a imobilului situata sub cea reala.

Totodata, potrivit DNA, Raduly Robert-Kalman si Szoke Domokos au aprobat efectuarea de plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea S.C. Topo Service S.A. in lipsa receptiei legale a lucrarilor de cadastru general efectuate de aceasta firma. Platile nejustificate s-au facut in baza unui contract incheiat intre primaria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., in care s-a mentionat initial pretul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act aditional.

Platile s-au efectuat in conditiile in care documentatia intocmita de aceasta firma a fost restituita de trei ori de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Harghita, in mod succesiv, din cauza nerespectarii unor conditii legale si pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzata receptia lucrarilor de catre institutia mentionata, sigura abilitata pentru aprobarea lucrari de cadastru general la nivelul judetului.

Actele intocmite de S.C. Topo Service S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani mentionate in contractul si actul aditional intocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cartilor funciare ori realizarea unei evidente actualizate de cadastru si publicitate imobiliara la nivelul municipiului Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrari lipsite de valoare juridica si finalitate.

Procurorii il mai acuza pe Szoke Domokos ca a determinat modificarea ilegala, in favoarea unei persoane, a unui contract de inchiriere ce are ca obiect inchirierea de catre o societate comerciala a unui spatiu comercial proprietate privata a administratiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru. La data de 22 iunie 2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectiva sa altereze continutul contractului de inchiriere, pentru a permite chiriasului sa subinchirieze parte din imobil. Astfel, s-au incalcat prevederile contractuale initiale adoptate prin Hotarare de Consiliu Local. La data de 23 iunie 2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegala a contractului, in sensul cerut de persoana respectiva.

Szoke Domokos mai este acuzat ca, in calitate de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitatie organizata de primaria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrari de amenajare zona verde, in valoare estimata de 1.320.170 lei, a acceptat si declarat castigatoare o oferta neconforma depusa de catre S.C. Garden Center Grup S.R.L. din Bucuresti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza carora au fost aprobate decontari ilegale in favoarea firmei, in temeiul unei documentatii neconforme realitatii care atesta lucrari pentru suprafata de teren mai mare decat cea reala.

Dupa executarea lucrarilor, Szoke Domokos ar fi semnat si avizat documentatii justificative prin care au fost acceptate platile pentru lucrari aferente unei suprafete de teren de 100 de ori mai mare decat cea reala.

Viceprimarul mai este acuzat de abuz in serviciu si pentru ca s-a deplasat in interes personal cu autoturismul de serviciu, din dotarea primariei, in perioada 18 - 21 iulie 2014, in concediu la rude din judetul Tulcea.