Imprimare
PDF

Prima informare despre pesta porcina, facuta de SRI in 2016. Un nou pericol poate aparea in Romania


SRI a informat despre pericolul pestei porcine din iunie 2016, iar pana in august 2018 au fost facute 132 de informari pe acest subiect a anuntat, joi seara, presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii Serviciului, Claudiu Manda.
Acesta a explicat ca informatiile au fost transmise atat structurilor centrale – premier, ministrii, ANSVSA, cat si celor locale – prefecturi si consilii judetene. De asemenea, SRI a informat asupra altui pericol care poate aparea in Romania, un virus care ataca rumegatoarele mici.
 
Claudiu Manda a anuntat, joi seara, ca unul dintre subiectele abordate in timpul audierii directorului Serviciului Roman de Informatii (SRI), Eduard Hellvig, a fost pesta porcina, membrii Comisiei dorind sa srie daca SRI avea atributii, daca SRI si-a facut treaba si daca a informat beneficiarii.
 
”Raspunsul Serviciului a fost ca era de competenta SRI atata timp cat, in concordanta cu legea cum este ea astazi, securitatea economica, securitatea alimentara sunt in zona de competenta. Conducerea SRI ne-a informat ca prima informatie pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost in iunie 2016. Atunci previzionau ca la granita externa a Romaniei exista posibilitatea ca legat de porcii mistreti in Romania sa apara pesta porcina. Informarile respective au fost la nivel de premier, ministrii, ANSVSA”, a spus Claudiu Manda.
 
Potrivit acestuia, in total, pana in august 2018, au fost facute 132 de informari atat structurilor locale – prefecturi si consilii judetene, cat si structurilor centrale – premier, ministrii, ANSVSA.
 
”Tot in contextul acestor discutii, exista pericolul unui alt virus in ceea ce priveste micile rumegatoare. Am intrebat daca in acest context exista informari si ni s-a spus ca exista o preocupare si a ramas ca in perioada imediat urmatoare sa ne parvina de la SRI, daca si pe cine au informat despre acest alt pericol pe care poate sa-l aiba Romania”, a mai spus Claudiu Manda.
 
Pesta porcina africana evolueaza in 12 judete, in 207 de localitati, cu un numar total de 898 de focare, fiind inregistrate si 57 de cazuri la mistreti, anunta ANSVSA. In total, au fost eliminati peste 230.000 de porci afectati de boala.