Imprimare
PDF

Presedinta ICCJ, despre amendamentul privind dezvaluirile din dosare: La Comisia Juridica o sa prezint un punct de vedere


Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a declarat, joi, referitor la amendamentul lui Serban Nicolae privind dezvaluirile din dosare, ca va prezenta la Comisia Juridica un punct de vedere. Ea a precizat ca inca nu a vazut propunerea lui Serban Nicolae, insa nu este de acord ca libertatea presei sa fie ingradita.

”Nu as fi adepta ideii modificarii textului in modul propus de catre domnul Nicolae”, a declarat Livia Stanciu.

”Tot din relatarile dumneavoastra am inteles eu ca ceea ce s-a discutat ieri a fost o propunere legislativa a lui Serban Nicolae care cred ca viza modificarea art 277 din codul penal care vizeaza compromiterea justitiei. La Comisia Juridica o sa prezint un puncte de vedere mai pe larg”, a spus Stanciu.

”Ne aduce noua o serie de probleme legate de publicarea propunerilor judecatoresti. Sunt mai multe hotarari de etapa care e bine sa fie cunoscute de colegii magistrati si de reprezentantii presei. Noi nu le mai putem supune publicitatii motivati de existenta acestei infractiuni de contromitere a justitiei, daca ar fi date inainte de o hotarare definitiva. Daca as da avizul pentru a se publica as deveni subiect al acestei infractiuni”, a mai spus sefa ICCJ.

”Cred ca modificarea operata sau propunerea legislativa vizeaza alineatul 3 al infractiunii de compromitere a intereselor justitiei unde se vorbeste de divulgarea datelor de un martor expert. Propunerea viza orice persoana, inclusiv presa”, a completat ea.

Guvernul a avizat nefavorabil propunerea senatorului PSD Serban Nicolae de a modifica Codul Penal, potrivit careia, cei care dezvaluiau informatii din dosare riscau sa fie pedepsiti cu inchisoarea pana la trei ani, la cateva ore dupa ce pe site-ul Guvernului aparuse un comunicat ce prevedea un aviz favorabil. Reprezentantii Guvernului au afirmat ca ar fi fost vorba de o eroare tehnica.