Imprimare
PDF

Politicienii celebri trimisi de DNA in fata instantei, in timpul mandatului lui Kovesi


Chiar si dupa revocarea lui Kovesi, cercul suspendarii presedintelui Klaus Iohannis nu se inchide.
In ziua revocarii procurorului-sef al DNA, Liviu Dragnea a declarat ca decizia lui Klaus Iohannis de a o demite pe Codruta Kovesi doar a amanat discutia din coalitie pe aceasta tema.
 
Opozitia a acceptat gestul presedintelui, cu toate ca a pus la indoiala decizia Curtii Constitutionale, care a stat la baza revocarii. Pe de alta parte, analistii politici atrag atentia asupra riscului de derapaj in lupta anti-coruptie.
 
La cateva ore dupa anuntul de la Cotroceni, presedintele PSD a comentat decizia de revocare a procurorului sef DNA. 
 
Liviu Dragnea: “Decizia de astazi este importanta, toti parlamentarii stiau ca astazi vom discuta despre calendarul procedurilor de initiere a suspendarii. A aparut acesta decizie, sigur ca am amanat discutia, dar n-am inchis-o.”
 
Chiar daca presedintele Romaniei a numit un sef la SIE si a ascultat Curtea Constitutionala si a revocat-o pe Kovesi, Liviu Dragnea considera ca Iohannis a strans mai multe greseli pe lista.
 
Liviu Dragnea: “Presedintele Iohannis a revocat-o pe doamna dupa 30 de zile si nu cred ca a facut-o de dragul respectarii Constitutiei, ci a facut-o din cauza unor presiuni generate de calcule persoanale, probabil, dar decizia de suspendare nu era generata doar de aceasta incalcare a Constitutiei, ci de un complex de abateri constitutionale ale presedintelui.”
 
Daca Dragnea s-a aratat critic, opozitia l-a sustinut pe Iohannis.
 
Ludovic Orbab, presedintele PNL: “Presedintele a ales intre interesul personal si interesul Romaniei. A ales interesul Romaniei. Klaus Iohannis a fost, este si va fi un sustinator al luptei impotriva coruptiei.”
 
Dacian Ciolos: ”Intr-un stat de drept, deciziile Curtii Constitutionale trebuie respectate. Insa credem ca e nevoie sa dam un semnal clar ca trebuie sa punem sistemul juridic si Constitutia in situatia pentru ca astfel de situatii imposibile pentru un presedinte sa nu sa mai intample.”
 
Imediat dupa anuntarea deciziei de revocare, sute de oameni au comentat pe pagina de socializare a presedintelui Romaniei: unii au criticat dur decizia, altii, faptul ca nu a anuntat personal hotararea luata si parte din ei au spus chiar ca nu-l mai voteaza. Alte sute au sustinut ca seful statului nu avea incotro si ca trebuia sa respecte decizia CCR.
 
Cristian Parvulescu, politolog: “Ceea ce ingrijoreaza pe toata lumea in Romania si in afara este daca nu cumva odata cu aceasta revocare, DNA-ul va deveni doar o simpla anexa politica a majoritatii. In momentul in care o persoana pivot in jurul careia s-a construit lupta anticoruptie dispare, lupta anticoruptie intra intr-o perioada de recul. Lovitura politica care s-a dat DNA-ului a fost uin avertisment adresat procurorilor. Urmeaza avertismentele care vor fi adresate judecatorilor.”
 
Pivotul despre care vorbeste analistul politic este Laura Codruta Kovesi, luni revocata din functie. Pentru Directia Nationala Anticoruptie, procurorul sef care a condus institutia in ultimii 5 ani a insemnat enorm, atat in plan national, cat si international.
 
A fost pentru prima data cand procurorii au deschis dosare penale unor ministrii, judecatori, oameni de afaceri. Dosarele penale au adus cu ele si impunerea de sechestre asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor, in ultimii 5 ani, fiind blocate bunuri si bani in valoare de 2 miliare de euro.
 
Printre numele cunoscute care au ajuns in instanta se numara fostul premier Victor Ponta, actualul lider PSD, Liviu Dragnea, seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, sau ministrul finantelor, Darius Valcov.
 
Lor li se adauga o lunga lista de prefecti si primari care au fost trimisi in judecata. In sute de cauze, DNA a obtinut condamnari, insa au fost achitari.
 
Activitatea DNA a fost laudata de toate cancelariile occidentale, iar Codruta Kovesi a fost privita ca un port-stindard anticoruptie.