Imprimare
PDF

Pilonul 2 de pensii va deveni optional. Analistii lanseaza mai multe avertismente


Guvernul a anuntat oficial ca pilonul 2 de pensii va fi optional, iar proiectul va fi gata pana in iunie.
Angajatii vor avea posibilitatea sa contribuie doar la pilonul 1, detinut de stat, atrasi de beneficii pe care Executivul nu le-a anuntat pana acum. Analistii atrag insa atentia ca este riscant pentru salariati sa isi tina toate ouale intr-un singur cos.
 
Premierul Viorica Dancila a precizat ca pilonul 2 va deveni optional.
 
Viorica Dancila: “Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pragului 2 de pensii reprezinta una din prioritatile trimestrului urmator, iar in acest sens ne vom asigura ca nicio persoana nu va avea o pensie diminuata de la stat daca contribuie la pilonul 2 de pensie.”
 
In acest moment, nici macar economistii nu inteleg cum ar putea functiona un astfel de sistem.
 
George Vulcanescu, analist economic: “Am senzatia ca doamna premier a scapat un porumbel voiajor din gura. Sunt doua sisteme complet diferite. Sistemul public poate da faliment, nu iti garanteaza nimeni ca la un moment dat statul nu va veni sa diminueze pensiile.”
 
Asa ca analistii cred ca statul nu face altceva decat sa aduca mai multi banii pentru pensiile pe care le plasteste lunar.
 
Totusi, romanii vor putea alege daca sa contribuie ca pana acum, atat la pilonul 1, administrat de stat, cat si la pilonul 2, privat, sau sa vireze toate contributiile catre pilonul 1. 
Ministrul Finantelor promite un fel de concurenta intre cele doua.
 
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: “Pentru ca cei care doresc sa mearga dinspre pilonul 2 catre pilonul 1 sa poata sa o faca, desigur avand toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face astazi in zona privata, pentru ca fiecare sa stie pe ce se poate baza atunci cand ajunge la varsta pensionarii. De asemenea, sa poata fi sigur ca un randament mai bun poate sa gaseasca in aceasta zona a pilonului 1 si nu in alte zone.”
 
Doar ca in acest moment nu exista randament pentru pilonul 1, in conditiile in care toti banii stransi de stat nu sunt investiti, asa cum fac administratorii fondurilor private, ci sunt virati direct pensionarilor.
 
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: ”Acum oamenii trebuie sa inteleaga un lucru fundamental: diferenta intre pilonul 1 si pilonul 2 si pilonul 3 este majora. In pilonul 1 nu discutam despre fond de pensii, discutam despre buget de pensii, adica bani care se colecteaza de la salariatii de azi si platesc imediat pensiilor celor care sunt in plata, iar in pilonul 2 si 3 avem fond de pensii, adica bani care se acumuleaza intr-un cont individual. La pilonul 2 si 3 fiecare cetatean are la pensie banii cu care el a contribuit.”
 
Ramane de vazut se va intampla cu banii pe care contribuabilii i-au strans pana acum la Pilonul 2.