Imprimare
PDF

OUG care deschide anularea sentintelor date de completurile de 5 judecatori, aprobata joi


Ordonanta de urgenta care deschide anularea sentintelor date de completurile de 5 judecatori intre 2014 si 2018 ar putea fi aprobata joi, potrivit unor surse guvernamentale.
Intre ele se regaseste si decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea in dosarul „Referendumului”.
 
Curtea Constitutionala a decis deja ca aceste completuri au fost nelegal constituite. Intentia Guvernului de a le permite celor judecati de astfel de completuri sa ceara anularea sentintelor a starnit criticile opozitiei, ale presedintelui, dar si ale Comisiei Europene.
 
Vechile completuri de 5 judecatori ale instantei supreme au fost declarate nelegale pentru ca nu au fost trase la sorti in integralitate.
 
Insa de efectele deciziei beneficiaza doar acei condamnati politicieni sau oameni de afaceri care s-au aflat in interiorul termenului prevazut de lege pentru a declara caile extraordinare de atac care sa le permita o noua judecata in apel.
 
Pentru ceilalti, condamnati definitiv dupa 2014, conform unor surse oficiale, Guvernul ar urma sa adopte in sedinta de joi o ordonanta de urgenta, prin care li se va permite sa conteste si ei sentintele, desi a fost depasita perioada in care puteau face asta.
 
„Despre astfel de probleme discutam la Guvern dar tinand cont de ce a stabilit CCR”, a declarat Toni Grebla, Secretar General al Guvernului.
 
In cazul in care Guvernul va da o ordonanta de urgenta prin care sa intinda o mana de ajutor si celor care au fost condamnati definitiv de completurile de 5 care nu au putut sa depuna contestatii in anulare, cum este cazul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumului, Instanta Suprema ar avea parte de un blocaj fara precedent. Actul normativ ar obliga completurile de 5 sa rejudece apelurile in sute de dosare.
 
Ordonanta i-ar permite si lui Liviu Dragnea sa obtina in prima faza suspendarea deciziei de condamnare din 2016 si ulterior chiar anularea ei si rejudecarea cazului de catre un nou complet de 5 judecatori.
 
Practic, liderul PSD ar scapa de statutul de persoana condamnata, chiar si la o pedeapsa cu suspendare, iar asta i-ar permite sa ocupe functia de prim-ministru ori sa candideze la alegerile prezidentiale din toamna cu un cazier curat.
 
Sunt destui specialisti in drept care nu vad cu ochi buni o asemenea ordonanta de urgenta, care sa produca efecte retroactive.
 
”Stabilitatea raporturilor juridice este princicpiul fundamental al dreptului constitutional si nu ar trebui sa avem probleme de stabilitate si de siguranta in materia raporturilor juridice”, a declarat Augustin Lazar, Procuror General al Romaniei.
 
Tot joi, corpul de magistrati al Instantei Supreme trebuie sa transeze si cea mai recenta controversa iscata intre CSM si Inalta Curte.
 
Cine va judeca marile dosare de coruptie aflate pe rol in faza de apel: completurile de 5 judecatori trase la sorti in decembrie sau cele din ianuarie?
 
”Cred ca ar trebui sa judece completul investit initial”, a declarat Veronel Radulescu, avocatul Elenei Udrea.
 
Daca Elena Udrea asteapta deznodamantul in Costa Rica, inainte sa decida daca se intoarce in tara, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu pare mai detasat.
 
”Nu are niciun motiv de ingrijorare pentru ca este absolut nevinovat in raport de acuzatie”, a declarat Dan Apostol, avocatul lui Calin Popescu Tariceanu.
 
Pana acum, completurile de cinci judecatori au amanat pentru luna februarie toate procesele. Si sunt cateva zeci de dosare.