Imprimare
PDF

Orasul din Romania in care vor circula autobuze electrice de luna viitoare: „Vor fi de ultima generatie”


Cluj-Napoca isi dezvolta din ce in ce mai mult conceptul de „smart city” si va avea si autobuze electrice, pe langa numeroase aplicatii, care-i ajuta pe locuitori.
Primele 11 astfel de vehicule au fost cumparate cu fonduri elvetiene si vor circula de luna viitoare. In total 30 de autobuze electrice vor ajunge la Cluj, in anii urmatori.
 
Primaria va plati prima transa de bani din fonduri elvetiene, dupa ce vor sosi vehiculele electrice.
 
 Primarul Emil Boc a dezvaluit, de pe telefonul mobil, cum vor arata primele autobuze electrice din tara, care in mai putin de o luna vor circula prin oras. Cele 11 vehicule „verzi” sunt importate din Polonia, cu 600.000 de euro bucata. 85 la suta din finantare provine din fonduri elvetiene, atrase prin proiectele primariei.
 
Pentru ca Elvetia nu este membra in Uniunea Europeana, dar face parte din spatiul economic european, are obligatia sa ajute tarile membre ale Uniunii si pentru asta a dezvoltat mai multe proiecte. Clujul a castigat unul pentru reducerea emisiilor de carbon, iar cu banii obtinuti cumpara autobuze.
 
Ovidiu Campean, director Directia de Dezvoltare Locala Cluj: „Autobuzele vor fi de ultima generatie, vor fi dotate cu WiFi, aer conditionat, camerele video sunt suta la suta electrice. Sunt multe fonduri pe asemenea mijloace de transport nepoluante si noi vom profita de ele.”
 
In momentul de fata, in Cluj circula autobuze pe combustibil, si ele moderne.
 
Localnic: „Asteptam de mult timp e o chestie foarte misto si chiar cred ca orasul e in dezvoltare.”
 
Infrastructura pentru incarcarea lor este si ea acum in plina dezvoltare. Autobuzele electrice vor fi incarcate intr-un timp extrem de scurt: aproximativ sase minute in trei statii rapide, care vor fi amplasate in diverse puncte ale orasului. Vor mai exista alte 11 puncte de incarcare care vor fi mai lente si vor fi folosite pe timp de noapte.
 
In urmatorii ani, alte 30 de autobuze electrice vor ajunge la Cluj-Napoca.
 
Emil Boc, primarul Clujului: „Nu vreau sa ne laudam, ne-am aliniat oraselor europene. Suntem primii in tara si trebuie sa facem un oras pentru oameni si nu pentru masini, iar transportul reprezinta un pion important.”
 
Joia trecuta, in sedinta extraordinara de Consiliu Local s-a votat un proiect privind aprobarea studiului de oportunitate pentru innoirea flotei de transport prin achizitionarea mijloacelor de transport public – autobuze electrice.
 
„Prin dezvoltarea unui sistem de transport public de calatori atractiv si eficient, prin modernizarea/extinderea unei retele coerente de piste pentru biciclete, dar si prin modernizarea unor spatii pietonale se pot asigura conditiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei parti din cota transportului privat cu autoturisme, in crestere in Romania, catre transportul public si catre utilizarea bicicletei. Achizitia noilor autobuze electrice va contribui la scaderea emisiilor de dioxid de carbon provenite din transportul rutier si va avea un impact pozitiv direct asupra poluarii in municipiul Cluj-Napoca. Proiectul vizeaza ca rezultat cresterea numarul de pasageri ai transportului in comun in detrimentul mijloacelor de transport poluante, eficientizarea transportului de suprafata, cresterea atractivitatii orasului ca destinatie turistica, reducerea impactului negative asupra mediului”, se arata in documentul citat.
 
Alte finantari pentru autobuzele electrice vor veni atat din banii de la bugetul local, cat si din fonduri europene. In momentul de fata, Clujul este un adevarat smart city, odata cu digitalizarea ghiseelor de la Primarie si a modului de plata a parcarilor, prin SMS sau online.