Imprimare
PDF

Ora de vara 2018. Cum se schimba ora in Romania, in noaptea de sambata spre duminica


Ora de vara Romania. In dimineata de duminica, 25 martie, cetatenii din UE vor da ceasurile inainte cu o ora, o schimbare reglementata de legislatia comunitara cu scopul de a profita la maximum de programul diurn si a economisi astfel energie.
Ora de vara Romania. In noaptea de sambata spre duminica, europenii vor dormi mai putin cu o ora avand in vedere ca ceasurile vor fi date inainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00, in cazul Romaniei.
 
Aceasta schimbare de ora se produce de doua ori pe an, in mod obisnuit in ultima duminica din martie si ultima duminica din octombrie si a inceput sa se generalizeze din 1974, cand s-a produs prima criza de petrol, iar unele tari au decis sa devanseze cu o ora ceasurile pentru a profita de lumina si a economisi electricitate.
 
Ora de vara Romania. Comisia Europeana (CE) a decis sa armonizeze data schimbarii orei de vara, pe care initial fiecare tara o decidea intre martie si aprilie, pentru a evita eventuale perturbari ale orarelor, precum cele ale trenurilor europene.
 
In octombrie anul trecut, peste 70 de eurodeputati din toate grupurile politice au cerut introducerea unei motiuni in Parlamentul European (PE) pentru a pune capat schimbarii de doua ori pe an a orei care, potrivit lor, provoaca dereglari ale sanatatii persoanelor si la nivel economic.
 
Initiativa se bazeaza pe propuneri venite din Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Slovacia, Cehia, Franta si Belgia, unde mii de cetateni s-au opus acestei schimbari prevazuta in legislatia europeana.
 
Incepand de duminica, trei tari europene, Marea Britanie, Irlanda si Portugalia, se vor plasa la diferenta de o ora cu GMT.