Imprimare
PDF

Operele lui Brancusi de la Targu Jiu s-au inverzit. De vina e “restaurarea” facuta acum 5 ani


Creatiile lui Constantin Brancusi de la Targu Jiu s-au inverzit dupa ploile din ultima perioada. Muschi si licheni au crescut pe suprafata lor.
Cei care ar trebui sa le ingrijeasca ridica din umeri si spun ca asteapta indicatiile specialistilor, care ar trebui sa soseasca abia la iarna.
 
Totul in conditiile in care sunt deja cinci ani de cand operele sunt spalate si curatate doar de apa cazuta din cer.
Celebrele scaune ale lui Constantin Brancusi, care fac legatura intre Masa Tacerii si Poarta Sarutului sunt cele mai afectate de ploi. Unele par vopsite in verde, insa, in realitate, pete de muschi si licheni au inceput sa infloreasca si pe celelalte opere.
 
“E foarte rau ce se intampla in tara noastra. Ar trebui mai multa atitudine in tot ceea ce e patrimoniul tarii noastre”, spune o turista.
 
Plantele s-au dezvoltat pe operele lui Brancusi din cauza ploilor dar si dupa ce lucrarile au fost spalate gresit acum 5 ani cu apa sub presiune. Restaurate complet acum un deceniu si jumatate, acestea ar fi trebuit intretinute periodic prin biocidare.
 
“Neurmarirea acelui program de intretinere in timp care prevedea cel putin un tratament, daca nu doua, anuale, si acum chiar se vad efectele acelei spalari agresive, in care au fost inlaturate toate chiturile, au fost redeschise alveolele care s-au constituit in depozite pentru vegetatia de muschi si licheni”, explica sculptorul Paul Popescu, care a fost implicat in restaurare.
 
Luati la intrebari reprezentantii centrului de cultura din Targu Jiu spun ca deocamdata nu pot interveni.
 
Ministerul Culturii trebuie sa faca un studiu in urma caruia specialistii sa stabileasca felul in care ar trebui ingrijite lucrarile si abia apoi vor fi alocati banii necesari.
 
Doru Strambulescu, Director Centrul de Cultura Constantin Brancusi Tg. Jiu: “Nu vor ramane asa, v-am spus ca in urma proiectului ce va fi avizat de Ministerul Culturii vor avea loc procese de interventie si curatire a operelor de piatra.”
 
Finalizat in 1938, ansamblul din Targu Jiu este un omagiu adus eroilor din Primul Razboi Mondial.