Imprimare

Noul sef al Politiei Romane ia masuri impotriva politistilor care abuzeaza de functie


Noul sef al Politiei Romane, Catalin Ionita, numit dupa scandalul politistului acuzat de agresiuni sexuale asupra unor copii, ia masuri impotriva politistilor suspectati ca nu respecta regulile.
5 agenti sunt cercetati disciplinar dupa o descindere la o adresa gresita si cazul femeii din Dambovita, care a fost ucisa de iubitul angajat la o unitate militara. Cat sunt vizati de anchete interne, politistii sunt suspendati din functie.
 
Acum o luna, trupele speciale au intrat in forta peste familia unui profesor de istorie, cautand doi condamnati pentru fraude. Abia dupa ce au pus pe toata lumea la pamant, politistii si-au dat seama ca au gresit adresa.
 
A urmat o ancheta interna, iar seful Politiei Romane a anuntat ca 5 politisti sunt cercetati disciplinar pentru ca nu au facut verificarile obligatorii inainte de perchezitie. Si nici nu au comunicat echipei de interventie ca adresa nu este sigura, cu toate ca stiau asta.
 
Corneliu Riegler, profesor: “Politia e dispusa sa acopere daunele materiale, insa nu s-a referit in niciun fel la daunele morale si la trauma psihica produsa de interventia politiei. Lor li se parea comica situatia, le-am cerut sa paraseasca apartamentul, au refuzat, nu s-au legitimat, apoi au revenit in apartament profitand ca usa e sparta si nu se mai inchide.”
 
Suparat pe cele intamplate, profesorul de istorie spune ca va depune plangere penala. El a fost sunat de seful Politiei Romane, care i-a cerut scuze, dar a primit si o amenda de 500 de lei de la politistii sectiei 14.
 
Corneliu Riegler: “Pentru proliferarea injuriilor la adresa Politiei Romane. Domnul agent care a scris procesul sa puna mana pe o carte, ca a prolifera inseamna a inmulti in limba romana.”
 
Tot o ancheta interna a stabilit ca unii politisti din Titu, Dambovita, au mintit. Dupa ce o femeie care a fost ucisa luna trecuta de iubitul, militar la o unitate din Titu, ei au sustinut ca ea nu depusese nici o plangere, desi rudele spuneau ca a facut sesizari.
 
Nicolae Marin, tatal Alexandrei Marin: ”Sunt foarte bucuros ca s-a apucat cineva de ei ca sa ii zguduie. In tara asta trebuie sa stie si ei ca trebuie sa fie dreptate si ordine, nu abuzuri. Toti cei care au reclamat abuzurile lui, nu au fost luate in seama de cei de la Titu, nu isi faceau treaba, ar fi trebuit sa isi dea demisia. E un dezastru la politia de la Titu.”
 
Aceste cazuri arata ca unii politisti nu isi fac datoria sau abuzeaza de functie. Seful lor a anuntat ca poltistii care sunt cercetati disciplinar nu vor mai lucra pe postul pe care il ocupau pana atunci. In plus, fiecare agent va avea o fisa personala, care va contine evolutia politistului in urma discutiilor cu psihologul.
 
Politistii ar putea avea inclusiv asigurare de malpraxis, in cazul in care distrug bunuri sau lovesc persoane nevinovate. Astfel, pagubele catre victima vor fi platite de asigurator.