Imprimare
PDF

Nou regulament privind protectia datelor. Romanii vor putea cere ca informatiile despre ei sa fie sterse


Hartuirea prin apeluri publicitare si mail-uri pline de reclame ar trebui sa devina istorie in mai putin de doua luni, odata cu intrarea in vigoare a noului regulament european privind protectia datelor.
Firmele vor putea procesa nume, adrese sau numere de telefon, numai cu acordul clientilor. In multe cazuri, oamenii vor avea dreptul sa ceara ca toate informatiile stranse despre ei sa fie sterse definitiv.
 
“Pe mail-ul firmei au sosit nenumarate mail-uri, am considerat-o ca pe o hartuire pentru ca nu era o zi de la Dumnezeu sa nu primim un mesaj de la ei”, spune o victima.
 
“Primesc foarte des telefonae, mai ales in ultimii ani, de la companii de sanatate, care ma cheama la analize care nici macar nu se potrivesc cu varsta mea”, spune o alta.
 
In prezent foarte multe firme au baze cu date personale si se folosesc de situatie ca sa isi vanda produsele.
 
Dupa 25 mai, lucrurile se vor schimba. Numai companiile care au servere sigure, respecta normele de prelucrare a datelor si au acordul clientilor mai pot sa faca asta. Mai mult cand unei persoane i se vor cere datele la farmacie, magazin ori cinematorgraf, aceasta trebuie sa stie ca are drept total asupra informatiilor.
 
De exemplu, daca facem cumparaturi online sau ne petrecem timpul pe site-uri de jocuri sau pe retele sociale, vom putea cere ca dupa incheierea tranzactiei sau a sesiunii de joc, ca informatiile noastre sa fie sterse si sa fim uitati.
 
Cand vine vorba despre tranzactii bancare sau de credite, lucrurile nu vor fi asa simple.
 
Mihaela Ududec, consilier Agentie protectia Datelor: “S-a incheiat contractul in domeniul bancar si datele mai sunt pastrate o perioada, pentru exercitarea unor reguli in justitie, dupa aceasta perioada se pot sterge.”
 
Ca sa fie pregatite pentru noile reguli companiile au inceput sa isi trimita angajatii la cursuri. Acolo invata cum sa aplice legislatia, cat timp au voie sa stocheze informatiile, cum trebuie sa securizeze bazele de date si cum sa ii informeze pe clienti.
 
Roxana Epure, CEO companie IT: “Tot acest proces dureaza peste o luna si costurile se ridica la peste 10 mii de euro.”
 
Firmele se tem de amenzile care pot sa ajunga pana la 20 de milioane de euro sau la 4% din cifra de afaceri pe un an. Aceste temeri vor fi exploatate si de hackeri, spun expertii in securitate cibernetica.
 
Madalin Dumitru, expert securitate cibernetica: “Va avertizez ca vor veni hackeri si vor ataca bazele de date, vor santaja companiile pentru a nu anunta autoritatile ca sa vina in control.”
 
Schimbarile vin ca urmare a unui regulament european realizat de Parlamentul si de Consiliul European.