Imprimare
PDF

Motivarea CCR in cazul Sova: Decizia trebuia luata de majoritatea membrilor prezenti


Curtea Constitutionala a Romaniei a facut publica motivarea cu privire la neconstitutionalitatea hotararii date de Senat prin care Dan Sova a scapat de arest pe 25 martie.

CCR puncteaza ca decizia ar fi trebuit sa fie luata de majoritatea membrilor prezenti, informeaza B1 TV.

"Curtea constata ca, prin Hotararea nr.32 din 25 martie 2015, Senatul isi fundamenteaza rezultatul votului pe dispozitii legale si regulamentare contrare Constitutiei, care confera acestuia alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea fundamentala. Potrivit preambulului hotararii, cererea referitoare la incuviintarea retinerii si arestarii
preventive a senatorului Dan-Coman Sova a primit 79 de voturi 'pentru', 67 de voturi 'contra' si 5 voturi au fost anulate. Retinand in articolul unic neindeplinirea conditiilor cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 si de art.173 din Regulamentul propriu, care consacra cvorumul decizional al majoritatii absolute in cazul incuviintarii retinerii si arestarii preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decat cel pe care il prevede Constitutia. In concluzie, Curtea constata ca hotararea Senatului este neconstitutionala prin raportare la dispozitiile art.1 alin.(5) si art.76 alin.(2) din Constitutie", este motivarea Curtii, potrivit Agerpres.

Urmatorul pas este un raspuns din partea Senatului, in conditiile in care Calin Popescu Tariceanu spunea ca asteapta motivarea CCR pentru a vedea daca se impune reluarea votului sau ce trebuie facut in continuare, decizie pe care o va pune imediat in aplicare. Apoi urmeaza un punct de vdere de la comisia juridica.

Decizia Curtii Constitutionale urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.