Imprimare
PDF

Motivare instanta: Gheorghe Copos, eliberat pentru ca a fost disciplinat, staruitor in munca si a dat dovezi temeinice de indreptare


Gheorghe Copos a fost eliberat conditionat din penitenciar pentru ca a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, a fost disciplinat, staruitor in munca si a dat "dovezi temeinice de indreptare", se arata in motivarea deciziei de eliberare a Tribunalului Bucuresti, citata de Mediafax.

"Fractia de pedeapsa executata trebuie sa fie de 1/3, in cazul condamnatilor trecuti de varsta de 60 de ani, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii preazute la art. 59 alin. 1 C.p. (1968). Raportand aceste criterii legale la situatia contestatorului condamnat (Gheorghe Copos - n.red.) si analizand actele aflate la dosarul cauzei, instanta apreciaza ca prin executarea fractiei obligatorii de pedeapsa, avand un total de 602 zile castigate si executate (la data pronuntarii prezentei hotarari), contestatorul condamnat a dobandit vocatie la acordarea beneficiului liberarii conditionate", motiveaza judecatorii sentinta de liberare conditionata a lui Copos.

Magistratii au invocat perioada in care s-a desfasurat activitatea infractionala, respectiv 1998-2005, si consecintele grave asupra bugetului statului. Aceste criterii au fost avute in vedere la individualizarea pedepsei din dosarele Loteria I si cel al transferurilor de jucarori, iar acestea nu pot fi motive de respingere a cererii de liberare conditionata.

George Copos a fost eliberat conditionat in 7 aprilie, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de inchisoare, decizia, luata de Tribunalul Bucuresti, fiind definitiva. Intre motivele care au stat la baza deciziei instantei s-a numarat si faptul ca omul de afaceri a scris in penitenciar cinci carti.

La iesirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea ca in inchisoare a citit cat n-a citit in toata viata sa si ca lucrarile pe care le-a scris trateaza teme care nu au fost abordate de specialisti in domeniu.