Imprimare

Ministrul Finantelor: Produsul intern brut va creste cu 0.6% dupa reducerea TVA


Evaziunea fiscala va fi redusa semnificativ dupa scaderea TVA-ului la alimente. Asta crede ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, care sustine ca aceasta masura va aduce, doar pana la sfarsitul anului, o crestere a produsului intern brut de 0,6%, informeaza B1 TV.

In schimb, Teodorovici sustine ca Executivul nu are instrumentele necesare pentru a-i impiedica pe retaileri sa creasca preturile artificial si ca de acest lucru trebuie sa se ocupe Consiliul Concurentei.

”Scazand acest nivel de TVA, media la nivel national va fi de 17.5, deja cu acest 9%, ceea ce automat reduce aceasta gaura. Partea de evaziune fiscala scade pentru ca multi din cei care azi se dedau la astfel de fapte renunta pentru ca n-au de ce sa-si creeze probleme pentru un TVA mult mai mic. La final de an vom avea un 0.6% crestere la PIB fata de ce s-a prognozat pentru 2015”, a declarat ministrul Finantelor in cadrul emisiunii ”Lumini si umbre” de pe B1 TV.

Ministrul de Finante sustine insa ca Guvernul nu are cum sa ii impiedice pe retailerii care ar incerca sa creasca artificial preturile pentru a profita de reducerea TVA. Eugen Teodorovici sustine insa ca membrii Consiliului Concurentei sunt obligati sa monitorizeze evolutia preturilor pentru a impiedica aparitia unor intelegeri intre retaileri.

”E un efect atipic pentru ca de obicei in cam toate statele, atunci cand pretul petrolului scade pe pietele internationale, efectele se simt si in tara respectiva. Din pacate in Romania preturile fie raman la acelasi nivel sau poate chiar cresc. Asa si cu 9%, din pacate masuri legale de a actiona in piata nu exista, decat Consiliul Concurentei care trebuie sa vegheze ca in piata sa nu se creeze carteluri”, a mai spus Eugen Teodorovici.