Imprimare
PDF

Mihai Lucan poate profesa ca medic in spitalele de stat. Decizia este definitiva


Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri ca Mihai Lucan poate exercita profesia de medic in unitatile medicale de stat.
Decizia este definitiva.
 
Curtea de Apel a mai decis in cazul lui Mihai Lucan inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, fiind mentinuta in acest sens o hotarare a Tribunalului Bucuresti din 1 martie. Lucan se afla in arest la domiciliu din 12 ianuarie.
 
De asemenea, instanta a inlaturat obligatia impusa lui Mihai Lucan de a nu exercita profesia de doctor in nicio unitate medicala din sistemul de stat.
 
“Modifica obligatia prevazuta de art. 215 alin. 2 lit. d C.p.p., impusa inculpatului Lucan Mihai, in sensul de a nu se apropia de coinculpati (cu exceptia celor care sunt rude, afini sau membri de familie), de suspectii din cauza (cu exceptia celor care sunt rude, afini sau membri de familie), de martorii audiati in cauza (cu exceptia celor care sunt rude, afini sau membri de familie) si de persoanele care vor dobandi calitatea de martor in cauza (cu exceptia celor care sunt rude, afini sau membri de familie) si de a nu comunica cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale. Inlatura obligatia prevazuta de art. 215 alin.2 lit.e C.p.p., impusa inculpatului Lucan Mihai, si anume aceea de a nu exercita profesia de medic in nicio unitate medicala din sistemul de stat”, se arata in hotararea instantei.
 
Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.
 
Mihai Lucan este cercetat de DIICOT intr-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei.
 
Potrivit DIICOT, un aparat medical performant, utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed - clinica privata a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de sase ani.
 
Procurorii sustin ca reprezentantii Institutului si ai clinicii au dispus, in anul 2007, transferul fizic si fara titlu al acestui aparat din sediul Institutului in cel al clinicii private, fara a intocmi niciun fel de contract in acest sens. In perioada 2007 - 2013, atat aparatul utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv in beneficiul clinicii private.
 
“Astfel, in perioada 2007 - 2009, un numar de 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/ renala) care au fost efectuate in cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) apartinand Institutului si transferata fara titlu din incinta acestei institutii in cea a clinicii private, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de institutia de stat, iar pacientilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse intre 3.000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul costand aproximativ 3.800 euro per pacient”, precizeaza DIICOT.
 
Conform DIICOT, o alta modalitate de delapidare a Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca a constat in diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicala pe care le presupunea internarea preoperatorie si postoperatorie a pacientilor asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private.
 
De asemenea, o alta modalitate de delapidare a constat in folosirea resurselor financiare, materiale si umane ale laboratorului de analize din cadrul Institutului pentru efectuarea determinarilor anatomo-patologice in beneficiul clinicii apartinand unei societati comerciale.
 
“Contravaloarea serviciilor medicale prestate de catre persoana vatamata nu a fost achitata, respectiv analize medicale ale tesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacientii asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private, in conditiile in care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat Institutului”, precizeaza DIICOT.