Imprimare
PDF

MESAJUL ministrului Justitiei pentru Monica Iacob Ridzi: ”Se stie de atata timp ca INCHISOAREA NU-I HOTEL”


Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a a declarat astazi ca nu reprezinta o noutate faptul ca inchisoarea nu este hotel, dar a subliniat ca pentru a construi noi penitenciare si a le moderniza pe cele existente la standarde europene Romania ar avea nevoie de cel putin un miliard de euro.

„Din pacate, foarte multi oameni care astazi se afla intr-o situatie dificila au avut ocazia ca, foarte multi ani, sa faca ceva pentru sistem si, din pacate, nu au facut. Constatam astazi ca inchisoarea nu este hotel. Asa este. Inchisoarea nu este hotel. Inchisoarea din Romania in ziua de astazi de foarte multe ori este la limita demnitatii umane. Asa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se intampla in mare masura dupa '89. In 2005 am fost la conducerea penitenciarelor si cred ca am vazut aproape toate penitenciarele din Romania, stiu cum arata. Din pacate, din 2005 pana in prezent nu s-a schimbat aproape nimic", a declarat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului, intrebat daca va urma sfatul Monicai Iacob Ridzi, condamnata la cinci ani de inchisoare in dosarul ”1 Mai”, de a vizita penitenciarele din tara in care detinutii traiesc in conditii inumane. Ministrul Justitiei a adaugat ca Romania nu isi permite efortul financiar "imens" necesar pentru modernizarea penitenciarelor, indiferent cata vointa ar avea clasa politica, potrivit Agerpres.

"10.000 de locuri deficit nu le putem acoperi peste noapte, chiar daca am avea toate resursele financiare maine. Sa scoatem penitenciarele aflate in centrul orasului in afara orasului in conditii decente nu este posibil peste noapte si Romania nu are aceasta resursa financiara, de aceea singura formula pe care noi am identificat-o pentru a face ceva de fond si nu doar de forma este o finantare europeana. Administratia face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevarat nu foarte mult, dar pe solutii punctuale", a mai precizat Cazanciuc.

Intrebat daca detinutii pot finanta modernizarea celulelor din banii proprii, Cazanciuc a spus ca regimul de detentie are niste reguli foarte clare in functie de modul in care se executa pedeapsa.

"E foarte complicat (...) sa spunem cine sa stea in conditii mai bune sau nu. Fiecare sta in conditiile in care trebuie sa stea, potrivit regimului de detentie. Noi o sa incercam, in perioada urmatoare, sa suplimentam bugetul administratiei pentru a face conditiile de detentie mai aproape de limita demnitatii umane. Discutam de penitenciare construite in urma cu 100 de ani, in care indiferent cat am investi noi nu avem ce sa facem. Un penitenciar construit acum 100 de ani in centrul orasului ar trebui sa-l daramam si sa construim altul. Pentru a construi penitenciare care sa acopere deficitul potrivit standardelor europene si pentru a renova ceea ce avem acolo unde se poate acest lucru este nevoie de cel putin un miliard de euro", a precizat Cazanciuc.

El a aratat ca, in ultimii trei ani, numarul de detinuti nu a crescut, sunt in jur de 30.000 de detinuti si nu se estimeaza in perioada urmatoare o crestere a acestui numar chiar daca in dezbaterea publica pare ca va fi o avalansa de noi detinuti.