Imprimare
PDF

Medicul roman din Belgia care l-a tratat pe tanarul ars, in pragul lacrimilor: ”Era ziua lui”


Alexandru, tanarul din Piatra Neamt, grav ranit in urma unei explozii, a murit in Belgia.
Dupa ce transferul sau in strainatate a fost facut cu dificultate, am inteles inca o data ca Romania este incapabila sa ingrijeasca marii arsi, lucru recunoscut si de ministrul sanatatii.
 
Anuntul tragediei a ajuns in tara chiar in momentul in care ministrul Sorina Pintea se afla intr-o intalnire cu unii dintre supravietuitorii incendiului de la Colectiv. Acestia discutau despre nevoia incheierii unor protocoale, prin care pacientii romani cu arsuri grave sa fie trimisi de urgenta peste hotare.
 
Alexandru Gabriel s-a stins la Spitalul Charleroi, din Belgia, unde a ajuns cu arsuri cumplite, pe 70 la suta din suprafata corpului, dar si infectat cu Acinetobacter si Klebsiella.
 
Chiar luni a fost operat iar unul dintre medicii care l-au ingrijit este tot roman, Ciprian Isacu. Doctorul abia si-a stapanit joi lacrimile.
 
Ciprian Isacu: ″Am facut tot ce se putea omeneste, nu mai vreau sa zic de infectii si alte probleme de transfer, doar ca azi era ziua lui... Un copil nu trebuie...”
 
Inima tanarului de 28 de ani s-a oprit in timp ce in tara mai multi raniti de la Colectiv discutau cu ministrul Sanatatii noile proceduri de care Romania are nevoie pentru tratarea marilor arsi.
 
21 de tineri raniti in iadul de la Colectiv au cerut printr-o scrisoare deschisa premierului si ministrului Sanatatii infiintarea unui Mecanism National de Interventie de Urgenta in Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arsi, cum a fost cazul lui Alexandru.
 
Mihai Grecea, supravietuitor Colectiv: “Cele 11 paturi despre care se tot vorbeste nu pot fi numite paturi de arsi, pentru ca in limba engleza “medium care” e un calificativ dat cu indulgenta. Alexandru a fost transferat cu foarte mari dificultati, cu lacrimi ale ministrului, cu foarte mult circ si cu interventia la televizor. Nu e ok asa. Nu se face asa.”
 
Reactia supravietuitorilor din Colectiv a aparut dupa ce transferul tanarului din Piatra Neamt a fost intarziat de birocratia din Romania. O parte din plata tratamentului trebuia sincronizata cu starea lui, pentru ca baiatul sa ajunga in grija medicilor din Belgia.
 
Tot dupa cazul lui Alexandru, ministrul Sanatatii a recunoscut ca Romania nu este pregatita sa ingrijeasca pacienti cu arsuri mai mari de 50 la suta.
 
Asa ca avem nevoie de urgenta de protocoale cu spitale din Europa prin care pacientii romani arsi grav vor fi transferati automat si abia apoi sa fie semnate zeci de hartii.
 
Spitalul Militar ”Reine Astrid” din Bruxelles este primul care si-a dat un acord de principiu, fiind unul dintre cele performante centre de arsi din lume.
 
Dispune de o camera de primiri - urgente cu paturi speciale, terapie intensiva cu 7 camere sterile ultradotate si saloane de tip high-care, pentru ingrijirea marilor arsi.
 
Acelasi centru dispune si de 11 cazi speciale pentru spalarea pacientilor cu arsuri. Atat aerul care intra in camera, cat si apa - sunt filtrate.
 
Din pacate, Romania e nevoita sa trimita pacientii in strainatate, pentru ca la trei ani dupa tragedia de la Colectiv, inca nu avem inca un centru performant de marii arsi, functional.