Imprimare
PDF

Medicii de familie sunt revoltați!


Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicina Generală (SNMF) consideră ca fiind cel puţin imorală dacă nu și ilegală noua practică a Guvernului privind emiterea de acte normative care privesc sistemul medical (medici și pacienți) fără consultarea prealabilă cu practicienii sau cu reprezentanţii pacienților. 
 
Reprezentanţii medicilor de familie din România fac astfel referire la recenta OUG nr. 180/2020 care prevede că bolnavii COVID19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice.
 
Medicii de familie se arată revoltaţi de utilizarea în textul OUG a unor noţiuni imperative precum “penalizare” sau “obligație” și de faptul că în actul normativ emis de Executiv nu  există nici o referire care să clarifice procedurile de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea, singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece urmând să fie medicul și eventual pacientul.
 
“Astăzi, într-o reală dar nedeclarată oficial stare de urgență, fapt atestat de de numarul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor. Ignorați voit de autorăți în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci cînd sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Vrem să asigurăm populația că noi, medicii de familie, la fel ca toți ceilalți profesioniști din sănătate, vom fi în continuare alături de toți pacienții noștri și îi vom îngriji cu toate resursele și capacitatea noastră, așa cum am făcut de la începutul pandemiei. Vom utiliza consultația la distanță și vom îngriji astfel pacienții cu Covid-19 fără a pune în pericol pe ceilalți pacienți neinfectați cu SARS CoV-2 și care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Vom găsi soluții pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru ca în relație directă cu pacienții și cu boala, cunoaștem realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și funcționarii din birouri și vom continua să ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului și a comunităţii. Așa am făcut și atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre și a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate! Avem nevoie de resurse suplimentare, dar avem nevoie, mai ales, de respect și colaborare din partea autoritatilor”, se precizează într-un comunicat al SNMF.