Imprimare

Leul continua sa se deprecieze in raport cu moneda unica. Euro atinge un nou nivel record


Leul s-a depreciat joi cu 0,42 bani (0,09%) fata de euro, ajungand din nou la un minim istoric in raport cu moneda unica europeana, cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,6764 lei/euro.
Aceasta dupa ce, miercuri, BNR a cotat euro la 4,6722 lei.
 
Cursul BNR urmeaaza o tendinta ascendenta de la inceputul anului, cand au intrat in vigoare noile taxe anuntate de Guvern la sfarsitul anului trecut.
 
Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu, a explicat ca rolul bancii centrale este de atenuare a miscarilor excesive care pot aparea pe piata valutara si pe cea monetara interbancara, in conditiile in care noile masuri intrate in vigoare la inceputul acestui an schimba datele pe cele doua piete, astfel incat se cauta noi niveluri de echilibru.
 
″In semestrul doi al anului trecut, am avut o stabilitate relativa a cursului de schimb, cu o variatie in jur de 1 procent, intre 4,62 - 4,67 (lei/euro - n. r.), ca urmare a imbunatatirii unor indicatori fundamentali, cum ar fi rata inflatiei, dar si a unei stabilitati in privinta variatiei dobanzilor pe pietele interbancare, inclusiv o marja usor pozitiva comparativ cu alte piete din zona. Noile masuri care au intrat in vigoare la inceputul acestui an schimba datele pe cele doua piete - valutara si monetara interbancara - care sunt strans corelate si, ca urmare, pe aceste piete, se cauta noi niveluri de echilibru. In conditii de maxima incertitudine, rolul BNR este de atenuare a miscarilor excesive care pot aparea pe aceste piete”, a explicat Suciu.
 
In schimb, leul a castigat teren in fata dolarului american, care a ajuns la 4,0573 lei, in scadere cu 2,30 bani (0,56%), fata de cursul de miercuri, respectiv 4,0803 lei/dolar.
 
Moneda nationala s-a apreciat si fata de francul elvetian, cu 0,77 bani (-0,18%). Astfel, cotatia francului a ajuns la 4,1537 lei, comparativ cu 4,1614 lei/franc.
 
Gramul de aur s-a scumpit cu 55,02 bani (0,33%), pana la 168,5728 lei, de la 168,0226 lei, cat se stabilise in sedinta precedenta.