Imprimare
PDF

Kovesi vs Inspectia Judiciara. CSM a respins una dintrele cele trei actiuni la adresa sefei DNA


Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM a respins, miercuri, una dintre actiunile exercitate de Inspectia Judiciara impotriva procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
Actiunea respinsa de procurorii CSM este cea referitoare la desemnarea ca membru al unei echipe de control a unui magistrat aflat intr-o stare vadita de incompatibilitate, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CSM.
 
Decizia Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu este definitiva, putand fi contestata de Inspectia Judiciara la Completul de 5 judecatori al instantei supreme.
 
In acest caz, in 11 aprilie Inspectia Judiciara a anuntat ca a inceput actiunea disciplinara fata de sefa Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi, urmand ca CSM sa decida in ce fel va raspunde aceasta, dupa ce ar fi savarsit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, in conditiile in care si-ar fi desemnat consilierul judecator Dana Titian sa faca verificari la doua servicii teritoriale.
 
„(...) A incalcat cu stiinta dispozitiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se refera la competenta de a dispune si a efectua controlul tematic, (...) prin desemnarea consilierului procurorului sef al DNA, judecator detasat (Dana Titian-n.r.), aflat intr-o vadita stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la doua servicii teritoriale”, arata Inspectia Judiciara. 
 
Inspectorii mai spuneau ca, prin acest fapt, sefa DNA si-a incalcat atributiile
 
De asemenea, arata Inspectia Judiciara, prin incalcarea regulamentului si desemnarea unui magistrat aflat in incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalitatii, impartialitatii si regulilor fundamentale si prestigiului si credibilitatii actului de justitie in infaptuirea caruia a fost implicata Directia Nationala Anticoruptie.
 
Procurorul sef al DNA mai este vizat de doua actiuni disciplinare ale Inspectiei Judiciare. CSM a amanat, miercuri, decizia in cazul acestora.
 
Miercuri, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amanat pentru 20 iunie, o decizie in cazul in care Kovesi este cercetata disciplinar de Inspectia Judiciara pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. In acest caz, Kovesi a fost audiata astazi, la CSM, timp de aproximativ doua ore.
 
In 18 aprilie, Inspectia Judiciara a anuntat ca a inceput actiunea disciplinara fata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a refuzat de mai multe ori sa se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Inspectorii spun ca prin neprezentarea la Comisie si prin necomunicarea informatiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesionala si prestigiul functiei de magistrat.
 
Prima actiune disciplinara in cazul procurorului sef al DNA a fost declansata de Inspectia Judiciara in 12 ianuarie, o actiune similara fiind declansata si in cazul lui Marius Iacob, procuror-sef adjunct al DNA. Procurorului sef al DNA i se imputa, intre altele, manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu.
 
Una dintre abaterile constatate de IJ in cazul lui Kovesi se refera la inregistrarile aparute in spatiul public, din timpul unei sedinte de lucru din 18 iunie 2017.
 
De asemenea, procurorului sef al DNA i se imputa ca “a folosit fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor”.
 
Sefei DNA i se imputa si faptul ca, “prin desemnarea in calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate”, ar fi incalcat Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, care se refera la atributiile procurorului sef si prevede ca acesta “urmareste repartizarea cauzelor sau, dupa caz, repartizeaza cauze in raport cu criterii obiective precum specializarea si pregatirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea si operativitatea solutionarii cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitatile in exercitarea functiei”.
 
In acest caz, Laura Codruta Kovesi si Marius Iacob s-au prezentat la Sectia pentru procurori a CSM in 21 martie si in 9 mai., cand a fost stabilit un nou termen pentru 27 mai. “Asa cum stiti, este o procedura disciplinara in curs, motiv pentru care partile au dreptul sa formuleze exceptii, cereri, lucru care s-a intamplat si la termenul de astazi. Pe cale de consecinta, pentru analizarea tuturor exceptiilor si a cererilor formulate de Inspectia Judiciara, dar si de catre procurorii parati, s-a dat termen pentru 27 iunie”, a declarat atunci vicepresedintele CSM Codrut Olaru.
 
Si in acest caz este asteptata decizia Sectiei pentru procurori a CSM.