Imprimare
PDF

Klaus Iohannis, despre legile justitiei: ”Ar fi pacat ca dupa atatea discutii si scandal sa avem niste legi proaste”


Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, intrebat despre solicitarile asociatiilor magistratilor de a retrimite Parlamentului legile justitiei, ca se va exprima in momentul in care legile vor ajunge la el pentru promulgare.
Seful statului a spus ca prefera, totusi, sa fie cautate metode pentru ca, in final, cu tot parcursul care a fost foarte discutabil si cu scandalul creat de Parlament, “sa avem totusi niste legi cu care sa mergem inainte”.
 
“Nu o sa va spun acum ce o sa fac cu legile justitiei, am luat act de aceste lucruri, ma bucur ca mi-au scris, insa ii asigur ca sunt constient de parghiile constitutionale pe care le am. Legile justitiei inca nu au ajuns la mine, nu au ajuns institutional la presedinte. In momentul in care vor ajunge la mine, o sa fac o declaratie pe aceasta tema, despre cum vad calitatea legilor si ce pasi in imaginez eu ca trebuie facut,”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri seara, intrebat despre scrisoarea Forumului Magistratilor, care i-a solicitat sa retrimita Parlamentului cele trei legi ale justitiei, dar si sa sesizeze CCR si sa ceara opinia Comisiei de la Venetia.
 
El a spus ca prin adoptarea legilor justitiei Parlamentul a creat cel mai mare scandal public pe care l-a creat vreodata Parlamentul Romaniei si ca este pacat ca dupa atatea discutii si scandal sa avem niste legi proaste.
 
“Daca tot am umblat atat de mult la legile justitiei, si daca Parlamentul, cu demersurile pe aceste legi, a creat cel mai mare scandal pe care l-a creat Parlamentul Romaniei vreodata, macar acum, pe final, sa facem in asa fel sa aducem aceste legi intr-o forma buna pentru Romania. Ar fi pacat ca dupa atatea discutii si scandal sa avem niste legi proaste. Eu prefer sa cautam metode pentru ca in final, cu tot parcursul care a fost foarte discutabil, sa avem totusi niste legi cu care sa mergem inainte”, a mai spus presedintele Iohannis.
 
Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat luni cele trei legi ale Justitiei - Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). PNL a anuntat ca le va ataca din nou la Curtea Constitutionala. In urma amendamentelor adoptate, legile Justitiei nu au suferit modificari de fond fata de forma adoptata de Camera Deputatilor.
 
PNL a anuntat luni, dupa raportul final dat de comisia speciala care a modificat legile justitiei, ca le va ataca din nou la Curtea Constitutionala, acuzand ca sedinta comisiei a fost „sub imperiul grabei si al superficialitatii”.
 
Cele trei legi vor merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.