Imprimare
PDF

Iohannis, in prima zi de scoala: ”Reformele din educatie au stat sub deviza un pas inainte si doi inapoi”


Aproximativ 2,9 milioane de elevi incep, astazi, scoala. Copiii vor avea 168 de zile de cursuri, dar si 4 sesiuni de vacanta, urmand ca anul scolar sa se incheie pe 14 iunie 2019.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea noului an scolar de la Colegiul National ”Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, ca, in ultimii ani, reformele din educatie au stat mai degraba sub deviza “un pas inainte si doi inapoi”.
 
“Educatia reprezinta temelia unei natiuni puternice, moderne si unite. (...) Reformele au stat mai degraba sub deviza ‘Un pas inainte si doi inapoi’. Acest lucru este total neproductiv (...) Avem si o meteahna, numita ‘reformita’, care se manifesta foarte evident in domeniul educatiei”, a declarat Iohannis, la Alba-Iulia, la festivitatea de deschidere a anului scolar preuniversitar 2018-2019.
 
Seful statului a precizat ca nu pot fi obtinute rezultate bune atat timp cat legile sunt modificate des.
 
Presedintele Klaus Iohannis a mai afirmat ca “Romania Educata”, un demers pe care l-a lansat in urma cu peste doi ani, este parte a unui proiect coerent de tara, care va transforma Romania Centenara ”intr-un stat modern si puternic, cu institutii solide, in care cetatenii pot avea incredere deplina”.
 
“Anticipand provocarile cu care ne confruntam, am lansat in urma cu mai bine de doi ani ‘Romania Educata‘, un demers menit sa identifice o viziune pe termen lung pentru invatamantul romanesc. Aflat pe ultima suta de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultari, discutii, dezbateri si munca asidua. (...) Vad ‘Romania Educata’ ca parte a unui proiect coerent de tara, care va transforma Romania Centenara intr-un stat modern si puternic, cu institutii solide, in care cetatenii pot avea incredere deplina. Pentru a produce aceasta transformare mai avem nevoie insa de o parte esentiala a spiritului Marii Uniri, de patriotism. Nu de un patriotism manifest, prin dragostea strict declarativa fata de tara, ci de unul interiorizat, pe care-l traim in viata de zi cu zi”, a declarat Iohannis
 
Discursul integral al presedintelui Romaniei:
 
”Deschiderea anului scolar este intotdeauna plina de emotie, dar astazi, aici, parca traim si mai intens acest moment. Inteleg ca avem, alaturi de comunitatea scolara a Colegiului National «Horea, Closca si Crisan», si pe doamna directoare a Colegiului Tehnic «Apulum», impreuna cu un grup de elevi ai acestuia. Ma bucur ca sunteti toti uniti la acest inceput de an scolar cu mare incarcatura simbolica.
 
In anul aniversar al Centenarului, la Alba Iulia, un loc-simbol al Marii Uniri de la 1918, nici nu se putea gasi un prilej mai potrivit de a marca impreuna o noua etapa din viata tinerilor nostri. Aici, unde in urma cu 100 de ani a luat nastere o noua Romanie, noi incurajam noile generatii pe drumul educatiei, singurul care poate asigura un viitor prosper tarii noastre.
 
Ma bucur, asadar, sa fiu astazi alaturi de elevii si profesorii Colegiului National «Horea, Closca si Crisan», o institutie in care invatamantul romanesc a inceput inca din februarie 1919, la doar doua luni dupa proclamarea Unirii, ca dovada a importantei acordate educatiei. Colegiul si-a mentinut de-a lungul timpului prestanta si continua sa reprezinte si astazi un reper de excelenta. Va propun ca, pentru o clipa, sa ne imaginam cum arata in urma cu un secol Romania, cand realitatile politice se schimbau radical peste noapte. Trebuiau organizate rapid administratia, aprovizionarea, comertul, transporturile, siguranta publica si colectarea impozitelor.
 
Cu toate acestea, autoritatile nou formate au facut din educatia publica in limba romana o prioritate, pentru ca guvernantii acelor vremuri intelegeau ceea ce ar trebui sa constientizam cu totii: faptul ca educatia reprezinta temelia unei natiuni puternice, moderne si unite.
 
In 2007, a avut loc un alt fel de Unire, o revenire in sanul familiei europene, moment extrem de important din punct de vedere economic, politic si social. Romania a devenit parte a unei Europe fara frontiere, a unei comunitati de state cu economii puternice si institutii functionale si eficiente.
 
Daca, dupa Marea Unire, autoritatile si oamenii de cultura s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educational adecvat noii tari, ultimii ani nu au beneficiat de acelasi nivel de consens sau de efort.
 
Reformele au stat mai degraba sub deviza «un pas inainte si doi inapoi». Acest lucru este total neproductiv, avand in vedere ca schimbarile demografice, tehnologice si competitia economica globala ne obliga sa fim inovatori si sa ne adaptam in permanenta, inclusiv prin asigurarea unui proces educational de calitate.
 
Intoarcerea la metode pedagogice practicate in trecut, oricat le-ar trezi unora un vag sentiment de liniste si nostalgie, nu este o solutie pentru o educatie moderna. Avem si o meteahna – numita reformita – care se manifesta foarte evident in domeniul educatiei. Nu putem obtine, insa, rezultate bune atat timp cat legile sunt in continuare modificate mai des decat pot directorii, dascalii si parintii sa se puna la curent.
 
Atunci cand lucrurile nu merg bine, solutia este sa incerci sa le schimbi, invatand din greselile trecutului. Anticipand provocarile cu care ne confruntam, am lansat in urma cu mai bine de doi ani «Romania Educata», un demers menit sa identifice o viziune pe termen lung pentru invatamantul romanesc.
 
Aflat pe ultima suta de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultari, discutii, dezbateri si munca asidua in cadrul unor grupuri de lucru care au adunat laolalta reprezentanti ai elevilor, studentilor, cadrelor didactice, parintilor, scolilor, universitatilor, societatii civile si ai administratiei.
 
Mi-am dorit ca proiectul sa nu apara «peste noapte», ci sa aiba la dispozitie timpul necesar pentru a implica real si semnificativ toti acesti actori, sa fie angrenat in realitatea lor cotidiana si corelat cu asteptarile lor.
 
Vad «Romania Educata» ca parte a unui proiect coerent de tara, care va transforma Romania centenara intr-un stat modern si puternic, cu institutii solide, in care cetatenii pot avea incredere deplina.
 
Pentru a produce aceasta transformare, mai avem nevoie insa de o parte esentiala a spiritului Marii Uniri: de patriotism. Nu de un patriotism manifestat prin dragostea strict declarativa fata de tara, ci de unul interiorizat, pe care il traim in viata de zi cu zi.
 
A fi patriot inseamna si a invata de dragul cunoasterii si al implinirii personale, si nu pentru diploma, a lupta pentru institutii transparente si democratice, a respecta mediul inconjurator, a indrazni sa ne punem in practica ideile antreprenoriale.
 
Inseamna sa votam, sa facem voluntariat si, da, sa luptam pentru o viata mai buna pentru romani, oriunde ne-am afla. Scoala este unul dintre locurile in care acest patriotism se poate manifesta in cel mai elocvent mod posibil: aici se nasc ideile si se formeaza competentele care vor ajuta generatiile de maine sa transforme Romania centenara intr-o tara pe deplin demna de trecutul sau.
 
Dragi profesori,
 
Debutul anului scolar aduce pentru fiecare dintre dumneavoastra o provocare aparte.
 
A fi dascal inseamna a avea o responsabilitate uriasa pentru viitor, chiar daca autoritatile statului nu apreciaza inca la adevarata sa valoare aceasta profesie fundamentala pentru dezvoltarea societatii noastre.
 
Parintii isi pun increderea in dumneavoastra pentru a le forma copiii, iar tinerii carora le calauziti pasii va considera repere in trecerea lor spre maturitate.
 
Nu uitati nicio clipa ca, dincolo de setea de cunoastere pe care aveti menirea sa le-o insuflati, ramaneti pentru elevii dumneavoastra veritabile modele de viata si de comportament.
 
Dragi elevi,
 
Reintoarcerea pe bancile scolii este un moment special, incarcat de o emotie deosebita. Pe de o parte, simtiti firescul regret dupa lunile frumoase de vacanta care tocmai s-au incheiat, dar, in acelasi timp, si curiozitatea pentru noile experiente care va asteapta.
 
Scoala reprezinta singura cale de a va transforma pasiunile in competente reale, de a va pregati pentru viata de adult, dar si de a lega prietenii care pot dura o viata intreaga. Profitati de ocazia de a va dezvolta pe toate planurile si pregatiti-va pentru a prelua stafeta de la generatiile anterioare!
 
Si, cu atat mai mult in acest an special, dati-va sansa sa cunoasteti Romania autentica, cu bune si rele, o Romanie a sufletului vostru, in care sa puteti construi si pe care sa o puteti pretui intreaga viata. Caci tara aceasta este mostenirea voastra, iar viitorul ei sunteti voi!
 
Va doresc tuturor un an scolar foarte bun! Multumesc!”