Imprimare
PDF

Iohannis, despre negocierile post-Brexit: „Din punctul nostru de vedere, sunt 100% satisfacatoare”


Presedintele Klaus Iohannis a precizat, vineri, la Bruxelles, ca negocierile post-Brexit merg intr-o directie „favorabila Romaniei.”
 
„Cum am spus deja ieri, negocierile merg intr-o directie care este foarte favorabila Romaniei si acest lucru nu este intamplator. Noi ne-am implicat in discutiile cu echipa de negociere, cu celelalte echipe din tarile Uniunii Europene si am obtinut pana aici – repet, este o faza incipienta de negociere – am obtinut rezultate bune”, a spus presedintele Iohannis.
 
Potrivit sefului statului, cele trei teme importante pentru Romania in aceste negocieri: drepturile cetatenilor, acordul financiar si acordul ulterior pe securitate si aparare.
 
„Pot sa spun ca acum, la momentul la care vorbim, negocierile au dus la un document care satisface 100% partea de cetateni. Deci, nu numai ca s-a acceptat acordarea drepturilor cetatenilor europeni care sunt acum in Marea Britanie, ci si a cetatenilor care vor intra in Marea Britanie pana la terminarea perioadei de tranzitie, lucru foarte important. Acordul financiar, asa cum s-a negociat pana in momentul acesta, este 100% satisfacator din punctul nostru de vedere. Iar aparare si securitate este o chestiune care nu tine neaparat de negocierea pe Brexit, ci tine de o intelegere ulterioara, dar am putut sa vedem deja aseara, cand s-a discutat, solidaritatea cu Marea Britanie in chestiunea UK – Rusia. Toata lumea a fost de acord ca aici avem nevoie si vom avea o intelegere foarte buna”, a mai spus Iohannis.
 
Klaus Iohannis a mentionat ca s-a discutat si despre relatiile comerciale intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, unde „evolutia nu este neaparat senzational de pozitiva, dar nici foarte negativa”.
 
„Concluzia este ca se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasa, in termene rezonabile. Perioada pana la 1 mai nu este un termen rezonabil pentru o negociere de acest tip, dar suntem, ca sa ma exprim asa, patrunsi de un optimism precaut”, a adaugat presedintele.