Imprimare
PDF

Inalta Curte amana pronuntarea in dosarul ANRP, in care sunt judecati Bica si Cocos


Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat marti, pentru 29 iunie, pronuntarea sentintei in dosarul ANRP, in care sunt judecati fosta sefa a DIICOT Alina Bica, omul de afaceri Dorin Cocos si fiul acestuia, Alin Cocos.
La ultimul termen de judecata, din 16 mai, un procuror de la DNA a cerut pentru Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Dragos Bogdan, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nutiu, Stelian Gheorghe si Ionut Florentin Mihailescu condamnari cu executare la pedepse orientate spre maximum prevazut de lege.
 
Pentru Oana Vasilescu si Lacramioara Alexandru, DNA a cerut pedepse cu executare, dar orientate spre minimum prevazut de lege.
 
In cazul lui Dorin Cocos, procurorul de sedinta a solicitat inchisoare cu executare, dar ”in limite reduse”, in urma denunturilor facute de acesta, iar Alin Cocos o condamnare cu suspendare.
 
Procurorii anticoruptie au cerut confiscarea terenului din Snagov pe care Alina Bica l-ar fi primit prin intermediul lui Ionut Mihailescu, dar si a sumei de 10 milioane de euro de la Dorin Cocos.
 
DNA a mai solicitat obligarea inculpatilor la plata in solidar a aproximativ 300 de milioane de lei.
 
In dosarul ANRP, Alina Bica este acuzata de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta a Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
 
In dosar sunt judecate si alte persoane care erau in componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, Dragos Bogdan, Lacramioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu si Remus Baciu.
 
Au mai fost deferiti justitiei evaluatorul Emil Nutiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe si Dorin Cocos, fiul acestuia, Alin Cocos, si Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al sefei DIICOT.
 
Dorin Cocos este acuzat de trafic de influenta si dare de mita, iar Alin Cocos de complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.
 
Procurorii arata ca, pe 15 martie 2011, cei 9 membri ai Comisiei Centrale din ANRP, printre care se aflau Alina Bica, Sergiu Ionut Diacomatu, Remus Baciu, George Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru, au luat in dezbatere cererea de retrocedare a suprafetei de 13.0535 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.
 
″In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (...), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane”, sustin procurorii.
 
DNA preciza ca membrii Comisiei au acceptat raportul intocmit de expertul Emil Nutiu, desi acesta a evaluat un teren agricol la pretul unui teren rezidential.
 
Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul fostului sau consilier Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati in Snagov, judetul Ilfov. Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Alina Bica ar fi dispus-o la 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, si care a corespuns interesului lui Dorin si Alin Cocos, in legatura cu dosarul de despagubire avand ca obiect suma de 377.282.300 lei.
 
DNA arata ca, in scopul ascunderii provenientei acestei cote din teren si mascarii mitei, Ionut Mihailescu si Alin Cocos au generat si intermediat tranzactii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relatii cu prieteni si membrii de familie.
 
Concret, disimularea primirii mitei de catre Alina Bica si Ionut Mihailescu a fost realizata in intervalul 2013 - 2014 prin incheierea a doua contracte de vanzare - cumparare succesive, in care au fost interpuse persoane apropiate acestora.
 
Procurorii mai spun ca, in schimbul influentei exercitate asupra Alinei Bica, Dorin Cocos a pretins si primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase, suma de 10 milioane euro, cu conditia sa-i asigure rezolvarea dosarului sau de despagubire.